Sever Čech znovu postihly záplavy, ohrožena ale je i Morava

Foto: ČTK

Prudké deště posledních dní znovu zvedly hladiny českých řek. Na řadě míst byly vyhlášeny třetí, tedy nejvyšší povodňové stupně. Hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů, evakuují se děti z letních táborů i seniory z domova důchodců.

Foto: ČTK
Nejhorší situace, podobně jako loni v létě, je opět na severu Čech, v Libereckém kraji. Stupeň ohrožení tam v pátek dopoledne hrozil hned na čtyřech řekách: na Smědé, Řasnici, Jeřici a na Kamenici. Obec Višňová byla zcela odříznuta od světa. Kvůli velké vodě opustili své domovy lidé ze dvou oblastí Liberecka. Podle hejtmana Stanislava Eichlera ale byla evakuace pouze preventivní:

"Preventivně zatím bylo evakuováno šest lidí, dva dospělí a čtyři děti ve Vísce u Višňové a preventivně tři občané v Raspenavě. Upozorňuji na slovíčko preventivně, čili není to tak, že by museli být evakuováni a byli v ohrožení života."

Foto: ČTK
Situace podle něj zatím není tak zlá jako vloni:

"Když pomineme škody, které mohly vzniknout, nejsou ale v současné době vidět, to znamená podemletí mostů a břehů, někde možná i nějakého domu, tak zatím se škody omezily pouze na zatopené sklepy. Nemáme v tuto chvíli informace o tom, že by pronikly do obytných částí jakéhokoliv domu."

V Raspenavě byla uzavřená hlavní silnice na Liberec a Frýdlant, na Frýdlantsku je uzavřeno několik mostů. Od čtvrtka evidují hasiči v Libereckém kraji téměř padesát výjezdů. V terénu je 23 jednotek, do Višňové hasiči nasadili obojživelné pásové vozidlo. Policie nasadila do Frýdlantského výběžku 40 lidí, pro obyvatele postižené záplavami je tu také psycholog. Posílena je i služba záchranářů.

Foto: ČTK
Nad ránem vydali meteorologové upozornění i pro Královéhradecký a Olomoucký kraj. Řeky mohou jít nahoru i v Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Stav ohrožení platí aktuálně i na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří. Na třetí stupeň povodňové aktivity se dostala hladina Moravy v Raškově na Šumpersku, uvedl starosta Malé Moravy Antonín Marinov:

"Voda docela razantně stoupá. Snažíme se tu zachránit některé domy před zatopením. Rozlévají se malé lokální toky, takže tu máme spousty vody. Komunikace z Hanušovic na Králíky bude uzavřená, protože je tam obrovské množství vody."

Foto: ČTK
Tam, kde voda na Olomoucku vystoupala na třetí stupeň, situaci hlídají hasiči. Potvrzuje to jejich krajský operační důstojník.

"Monitorujeme stav řeky Moravy kolem obce Hanušovice, tam máme třetí povodňový stupeň. V Postřelmově začínají dobrovolní hasiči stavět protipovodňovou ochranu."

Podle Jiřího Petra z vodohospodářského dispečinku Povodí Labe, zůstanou řeky na trojkách zřejmě i v následujících hodinách.

Foto: ČTK
"Dá se předpokládat, že ještě během noci a rána tam trojky mohou zůstat. Během dopoledne nebo kolem poledne by mohly zmizet. Očekáváme mírné kolísání vodních stavů na horních úsecích vodník roků. Pokud se budou vyskytovat srážky během noci, lze očekávat, že vodní toky na to budou okamžitě reagovat."

A jak dodává Miloš Dvořák z hydrometeorologického ústavu, výhled na nejbližší hodiny není příliš optimistický:

"Vypadá to, že srážky nás začnou výrazněji opouštět až v odpoledních hodinách, takže na exponovaných místech na severu území se ještě v dopoledních hodinách musí počítat s deštěm. Ten může být místy pořád ještě intenzívní."