Povodně napáchaly škody za miliardy korun

Foto: ČTK

Povodně, které o víkendu zasáhly některé oblasti republiky, stále zůstávají hlavním tématem těchto dní. Odklízejí se následky záplav, sčítají se škody, do postižených míst je posílána pomoc. Hovoří se také o tom, kde v budoucnu vzít peníze na likvidaci povodňových škod.

Foto: ČTK
Škody, které povodně napáchaly, jdou podle dosavadních údajů do miliard korun. Definitivní není ani počet obětí, potvrzeni jsou zatím tři mrtví. Na Liberecku záplavy zasáhly 57 obcí, postiženo bylo také Ústecko a Děčínsko. Povodně se nevyhnuly ani některým obcím v Pardubickém kraji, jejich následky ale nebyly tak ničivé. Pojišťovny se připravují na to, že budou vyplácet stamiliony korun.

Ve vyplavených obcích se objevily i první případy rabování. Policie zadržela v noci na úterý pět cizinců, dva Rumuny a tři Poláky.

Miroslav Kalousek  (vpravo),  foto: ČTK
Hovoří se také o tom, kde v budoucnu hledat peníze na likvidaci povodňových škod. Vláda uvažuje o zřízení zvláštní položky v rozpočtu na povodně, na kterou by přispívali daňoví poplatníci. Mohla by to být stokoruna měsíčně ze slevy na daň z příjmu. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl:

"Každý ekonomicky aktivní člověk, který platí daně by přispěl jednou stokorunou měsíčně na tento účet, což by znamenalo zhruba 4 a půl miliardy korun ročně, které by byly k dispozici výlučně na výdaje spojené s povodněmi."

Platila by se tak například na protipovodňová opatření nebo odstraňování škod po záplavách. Navrhované opatření se nelíbí stínovému ministrovi financí z ČSSD Janu Mládkovi.

Foto: ČTK
"Je samozřejmě možná i solidarita, to znamená, že by přispíval i každý občan, ale muselo by to být procentně uděláno podle výše platu a nikoliv aby vládní koalice nám prosazovala skrytou daň z hlavy, aby každý bez ohledu na svůj příjem věnoval 100 korun měsíčně."

Pomoc lidem v postižených regionech organizují kromě státu také humanitární organizace. Lidé mohou přispívat přímo na jejich účty i prostřednictvím dárcovské sms. Potřební jsou také dobrovolníci. Podle vedoucího povodňových programů Člověka v tísni Igora Klimeše vyjde povodeň v severních Čechách dráž než ta, která vloni zasáhla Novojičínsko.

Foto: ČTK
"Já mám dojem, že letošní povodeň, tak jak to sleduji, je o něco horší než loňská povodeň na Novojičínsku a v dalších oblastech. Tenkrát jenom Člověk v tísni na obnovu postižených domácností věnoval něco kolem 45 milionů korun a troufnu si odhadovat, že ta letošní povodeň bude ještě finančně náročnější."

Optimismus nebudí ani předpověď počasí, meteorologové čekají už ve čtvrtek další vydatné deště.