Američtí experti se zajímali o protipovodňová opatření na Liberecku

Hochwasser in 2010 (Foto: Archiv des Regierungsamtes der Tschechischen Republik)

Lidé žijící na Liberecku v místech, které loni postihla katastrofální povodeň, žijí stále trochu ve strachu, že se všechno může opakovat. Jak se před velkou vodou bránit, jim přijeli nedávno poradit experti ze Spojených států, kteří mají sami s přírodními pohromami velké zkušenosti. Měli totiž před šesti lety na starosti krizové řízení při ničivých záplavách v New Orleans po hurikánu Katrina. Zajímali se také o to, jak protipovodňová opatření na Liberecku už fungují a jaká mají. Byla se tam podívat i zpravodajka Radiožurnálu Ivana Bernáthová.

Foto: Vláda ČR
Nová Ves u Chrastavy zažila loni po přívalových deštích chvíle hrůzy. Vesnice má nad sebou přehradu Mlýnice a lidé se báli, že se protrhne. A bojí se stále.

"Strach bude asi pořád, jestli budou hrozit deště a sesuvy půdy,"

konstatuje nerada mladá dívka. Osmdesátiletá paní, která s ní stojí na zastávce říká, že se stále zajímá o to, jak povodí Labe opravilo přehradu, aby žádné nebezpečí letos nehrozilo:

"Aby se tu lidé nebáli, aby tu zůstali. Byla to hrůza, jeden domek to smetlo."

Vodní nádrž Mlýnice při povodních v roce 2010,  foto: Jiří Forst  (Creative Commons 3.0 Unported)
Experti z USA stáli na hrázi Mlýnice s Václavem Jiráskem z Povodí Labe a ten jim zrovna ukazoval bezpečnostní přeliv. Bývalého starostu New Orleans Ray Nagina zajímala konstrukce přehrady, díky které hráz příval vody zadržela.

"Já jsem jim tady zdůraznil, že se nepoškodila a nebyla protržena díky prozíravosti a řekl bych spíš pečlivosti našich předků. Hráz postavili obloukovou na skalnatém podloží. Povodňová vlna, která tu proběhla přes Mlýnici, odplavila zemité části pod hrází, narazila na základ a dál škoda nepokračovala,"

odpovídal Václav Jirásek a hrázný Jiří Valeš k tomu dodal, že přehrada je v pořádku.

"Prvotní zásahy, které jsme provedli, jsou dostatečné."

Američané ocenili při loňských povodních především disciplinovanost našich lidí při evakuaci a řadu protipovodňových opatření pro menší záplavy. Ray Nagin dodal, v čem může být jejich zkušenost dobrá pro nás.

"My máme hurikány, vy máte bleskové povodně. To, co my můžeme nabídnout českým expertům, je jednak systém příprav, evakuační proces a systém obnovy měst po katastrofách, protože nehledě na to, jak těžká katastrofa může být, vždy je zde možnost obnovy."

Letošní povodně na řece Mississippi
Slova starosty New Orleans fundovaně překládal Daniel Kožík z protipovodňové asociace, která k nám americké experty pozvala. Spolu s ním jsem oslovila generála Roberta Creara, který hrál významnou roli při řízení ženijního programu pro vodní zdroje údolí řeky Mississippi. Řekl nám nejaktuálnější informace o záplavách v USA.

"Povodeň, která momentálně v USA probíhá na řece Mississippi, je vůbec největší povodeň, která kdy řeku zasáhla. Nicméně tím, že v roce 1927 byla předešlá největší povodeň, tak se od roku 1928 začal budovat systém protipovodňové ochrany. Díky tomuto systému, i když se nyní jedná o největší povodeň co do objemu vody, tak nebude mít katastrofální následky. Některé obydlené oblasti byly plánovaně zaplaveny, ale vzhledem k tomuto systému, který funguje jak má, budou škody daleko menší, než kdyby tyto plochy zaplaveny nebyly."