Velká voda řádila v Ledči nad Sázavou

Povodeň způsobila Ledči nad Sázavou mnohamilionové škody, foto: ČTK

Bouřky a krupobití ve čtvrtek večer opět zahrozily. Tentokrát však nikoliv na Olomoucku, ale ve středních Čechách a na Vysočině. Nejdramatičtěji se vodní živel projevil v Ledči nad Sázavou, kde krátká průtrž mračen rozvodnila potok, který zaplavil silnice i domy. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Povodeň způsobila Ledči nad Sázavou mnohamilionové škody,  foto: ČTK
Příčiny povodně nám v průběhu záchranné akce přiblížil místostarosta města Jaroslav Doležal.

"Nespadlo to tady v Ledči. To spadlo nahoře kolem Číhoště. Tam bylo ohromné množství krup a vody a všechen ten spád směřuje samozřejmě sem. Je to tady ucpané auty, kontejnery, vším možným, prkny, chatami, všechno je tam."

Rozvodněný potok smetl vše, co mu stálo v cestě. Nakonec zaplavil silnici na Zruč nad Sázavou a také přes 2 desítky rodinných domků. Na místě pracovali profesionální hasiči a pět sborů dobrovolníků. Voda začala opadávat až po několika hodinách a hasiči museli nejprve odstranit popadané stromy a auta uvízlá u mostů. Velitel místní hasičské stanice Vítězslav Hes si už během nočního zásahu byl jist tím, že jejich práce je ještě na dlouho.

Povodeň se přehnala v noci na 11. června,  foto: ČTK
"Dá se říct, že ráno začneme znova a budou se muset odčerpávat domy, kde se bude vymetat bláto. Samozřejmě musíme uklidit i hasičskou zbrojnici, protože je zatopená celá. I u nás bohužel došlo k velkým škodám. Nahoře to způsobilo velké škody zejména na vozovkách a jsou zaplaveny zhruba dvě desítky domů. Přibližně deset lidí jsme evakuovali na městský úřad a dál na internát."

Lidé ve městě si nepamatují, že by někdy Pivovarský potok napáchal takové škody. Majitelům zaplavených domů zůstaly jen oči pro pláč.

"Viděli jsme to přímo přes břeh řeky. Auta plavala jak krabičky sirek. Bylo to hrozné, úplná katastrofa. Já jsem myla nádobí a přiběhla vnučka z vedlejšího bytu. Říkala: Babičko, honem se podívej z okna! Všechno tady plavalo. Mrazák uplaval, teklo to přes celý barák na dvůr."

Ve středních Čechách, na Kutnohorsku museli záchranáři po bouřce v obci Bohdaneč evakuovat několik rodinných domů, protože hrozilo protržení místního rybníku. Další problémy tam působí hlína z polí, kterou s sebou bral déšť. Nejhorší situace byla v obci Řeplice, kde místní obecní úřad vyhlásil stav ohrožení. Podobná situace byla i v obci Malešov. Nedaleká vodní nádrž Vrchlice je totiž zcela zaplněna a voda se přelévala přes její okraj. V obci se vytvořil zcela nový potok, který ohrožoval majetky občanů. Lidé v domech ve strachu vynášeli svůj majetek do vyšších pater.

Bouřky způsobily škody i na Nymbursku a části Kladenska. Hasiči vyjížděli v okolí Poděbrad k několika poškozeným střechám a popadaným stromům. Ve Slaném na Kladensku přívalový déšť zatopil několik sklepů. Středeční bouřka se přehnala i přes severní Moravu a Slezsko, kde způsobila výpadky proudu.