V řadě zemí Evropy budou akce připomínající "sametovou revoluci"

V řadě zemí Evropy se uskuteční akce, které připomenou 17. listopad 1989 jako počátek "sametové revoluce" v tehdejším Československu. Většinu z nich pořádají Česká centra v jednotlivých zemích, některé akce však vycházejí z iniciativy místních orgánů členských zemí unie. Například ve Francii je hlavní akcí "studijní den" na téma "Česká a slovenská cesta návratu do Evropy 1989-2004". Pořádá ho 8. listopadu pařížské Středisko pro mezinárodní studia a výzkum (CERI). Kromě některých pracovníků této instituce včetně Jacquesa Rupnika a dalších francouzských politologů se ho zúčastní například filosof Václav Bělohradský, jeden z vůdců někdejšího Občanského fóra Jan Urban nebo bývalý slovenský velvyslanec v USA Martin Bútora. Tentýž den pařížské České centrum promítne dokumentární film francouzského režiséra Patricka Volsona Praha - měsíc revoluce.

V Německu připravila berlínská Nadace Roberta Bosche ve spolupráci s Českým centrem a Slovenským institutem v Berlíně kombinovaný večer, který má připomenout hlavní události pádu komunismu v někdejším Československu. Promítat se budou ukázky zpravodajství, které o tehdejších událostech v Československu vysílala německá veřejnoprávní televize ZDF a které bude komentovat tehdejší zpravodaj ZDF v Praze Joachim Jauer. České centrum nachystalo i ukázky z české a slovenské literatury, která toto období nedávné historie umělecky zpracovává.

České centrum ve Vídni připravilo k výročí sametové revoluce 25 akcí, které zahrnují například prezentaci české literatury a umělců. Součástí festivalu, jenž potrvá do poloviny prosince, je také promítání filmů Tomáše Vorla včetně snímků Kamenný most a Cesta z města. V rámci projektu představí v alpské republice svá díla výtvarník Zdeněk Lhotský a fotograf českého původu Antonín Kratochvíl. Doplní je výstava o českých dějinách a historickém vývoji kultury. Plánovaný je také koncert kapel DG 307 a The Plastic People of the Universe. Na blížící se 15. výročí listopadové revoluce upozorňuje vídeňské České centrum i speciální brožurou pod názvem "Frei für die Demokratie" (Zelená demokracii). Na více než dvaceti stranách přináší mimo jiné články osobností, které se zamýšlejí nad vývojem české společnosti od změn zahájených v roce 1989.