V soutěži karlovarského festivalu bude uvedeno šestnáct filmů

Celkem šestnáct celovečerních hraných filmů uvede v mezinárodní či světové premiéře MFF v Karlových Varech, jehož 39. ročník se uskuteční od 2. do 10. července. Na tiskové konferenci v Praze to oznámila umělecká ředitelka této prestižní přehlídky Eva Zaoralová. Z čekávaných hostů upozornila na amerického herce Harveye Keitela (Taxikář, Soupeři, Bugsy, Pulp Fiction - Historky z podsvětí, Piano, Thelma a Louisa), který má na zahajovacím ceremoniálu převzít cenu za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii. Tou festival ocení i kameramana Miroslava Ondříčka.

Už dříve organizátoři oznámili, že do Karlových Varů zavítají rovněž "pán prstenů" Elijah Wood, hollywoodský scenárista Charlie Kaufman a další filmaři a herci. "Seznam ještě není úplný, stále na něm pracujeme," řekl prezident MFF Jiří Bartoška na dotaz, zda tuto víceméně pánskou část hostů doprovodí i nějaká fotogenická tvář světové kinematografie.

V čele hlavní poroty pro soutěž celovečerních filmů bude americký režisér Al Ruban, blízký spolupracovník Johna Cassavetese, jehož retrospektiva bude v Karlových Varech uvedena. V programu karlovarského festivalu, jehož rozpočet činí 100 až 110 milionů korun, se mezi 230 tituly objeví i vítězný snímek MFF v Cannes, provokativní politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea nazvaný Fahrenheit 9/11.