Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze ozdobí smrk z Českolipska

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze ozdobí smrk ztepilý z Českolipska. Strom, který bude po úpravě měřit 22 metrů, vyrostl na soukromé zahradě v Pertolticích pod Ralskem. Podle letokruhů je strom letos padesátiletý. Je vidět, že byl poměrně často, co se týká síly větru, namáhaný od západu, řekl dnes novinářům mistr České republiky v kácení stromů Jiří Vorlíček, který měl poražení a přípravu stromu k přepravě na starosti.

Poražení stromu dnes přihlížel i majitel pozemku Radek Lupoměský, který strom Praze nabídl. "Bylo mi líto ho rozřezat a spálit v kotli, říkal jsem si, že je krásnej a že by ještě mohl udělat radost třeba v Praze nebo někde jinde. Musel by jít dolů, protože, když hodně foukal vítr, tak jsme různě přeparkovávali auta, jednou dokonce foukalo tak, že jsme uvažovali, že půjdeme spát k rodičům, báli jsme se, že strom spadne. Jsem rád, že bude stát na Staroměstském náměstí," řekl Lupoměský, když předal desetitisícovou odměnu za strom ředitelce domu seniorů v nedaleké Mimoni.

Strom čeká více než 90 kilometrů dlouhá cesta do deponie na okraji Prahy, v neděli večer by tam měl dorazit také strom pro Václavské náměstí, který budou kácet v Podkrkonoší.