Ve čtvrtek přibylo v Česku 62 případů koronaviru

Ve čtvrtek přibylo v Česku 62 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od začátku května se denní přírůstek drží pod osmdesáti s výjimkou 18. května, kdy laboratoře prokázaly covid-19 u 111 lidí. Provedeno bylo 3546 testů, nejmíň v tomto týdnu. Celkem se virus prokázal u 9887 lidí, z toho 7170 - tedy skoro tři čtvrtiny - se už vyléčilo. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 329 nakažených. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví k 09:00. Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by na konci června mohlo být v Česku celkově asi 11.000 až 11.400 nakažených. Růst počtu nebude plošný. Epidemie má nyní jen lokální ohniska zejména v Moravskoslezském kraji a Praze, dále na Olomoucku a částečně ve Středočeském kraji.

Kvůli nákaze novým typem koronaviru museli být hospitalizováni na infekčním oddělení prostějovské nemocnice již čtyři senioři z Domova pro seniory v Litovli na Olomoucku. Jeden z nich je v těžkém stavu a bude převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Lucie Drahošová. Nákaza covid-19 se v zařízení vyskytla minulý víkend. Dosud bylo onemocnění prokázáno u 26 klientů a personálu domova. V domově je šest desítek seniorů. Původně měli všichni nakažení lehký průběh onemocnění. Litovel se s novým ohniskem vypořádává během pandemie koronaviru již podruhé.

Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě zrušila mimořádná opatření zavedená kvůli šíření koronaviru na Karvinsku. Povolila návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Města a obce v okrese Karviná už rovněž nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství. Hromadných akcí se nyní může účastnit až 500 lidí, což je limit stanovený nařízením ministerstva zdravotnictví.