Velká voda na Labi se přesunuje do Německa; začíná se uklízet

Vzedmutá hladina Labe, která ještě v noci na sobotu ohrožovala města v Ústeckém kraji, klesá. Povodňová vlna se přesunula na sever do Německa. Na Litoměřicku však nadále zůstává obrovské jezero, Terezín je stále zaplaven. Hladiny všech jihočeských řek a Vltavy v Praze klesly, takže tam lidé mohli začít odstraňovat následky záplav. Řeka Dyje v sobotu naopak mírně zkomplikovala povodňovou situaci na Břeclavsku, odkud bylo evakuováno zhruba 300 obyvatel obce Drnholec.

Po čtvrtečním poškození nádrže s chlórem ve Spolaně a jeho úniku do ovzduší zůstává dosud plyn v jedné budově chemičky. Hasiči ji však už ve čtvrtek utěsnili a unikání chlóru do okolí snížili na minimum. Podle ředitele středočeských hasičů Jana Žižky jsou naměřené hodnoty chlóru kolem budovy stejné jako osmihodinová přípustná koncentrace pro pracovníky chemických provozů. Žižka tak opravil vyjádření okresní povodňové komise a neratovické chemičky, že chlór z objektů neuniká vůbec. Kvůli zamezení dalších havárií má Spolana obnovit jeden z provozů, který dokáže zpracovat chlór na neškodný chlornan.

Továrna na výrobu léků v Roztokách u Prahy byla sice částečně zatopena, ale nebezpečí lidem v jejím okolí podle roztockého starosty nyní nehrozí. Voda, která je kontaminována i dosud nezjištěnými látkami, z areálu chemičky neodtéká a odborníci ji upraví na zdravotně nezávadnou.

Labe v Ústeckém kraji sice klesá, ale města a obce zatím kvůli výšce hladiny nemohly začít s likvidací škod. Práce chtějí zahájit v pondělí. Nejvýše sahá hladina Labe v Děčíně, kde byla v poledne na hranici 11,7 metru. Od pátečního večera, kdy voda dosáhla nejvyššího bodu, klesla o 60 centimetrů. V Ústí Labe kleslo na 11 metrů. V pátek odpoledne dosáhla řeka nejvýše 11,85 metru, přičemž obvykle se její hladina pohybuje kolem dvou metrů.

V Roudnici nad Labem na Litoměřicku již voda zcela opustila ulice města. V Litoměřicích voda v Labi klesla od čtvrtka o jeden metr. Ve městě je stále zatopena pobřežní část. Na levém břehu Labe v sousedství Litoměřic jsou dosud pod vodou Mlékojedy, České Kopisty, na pravém břehu Žalhostice. Zcela zaplaven je nadále Terezín.

Přestože hladiny všech jihočeských řek klesají, platí v kraji stále stav ohrožení na Lužnici v Bechyni a na Vltavě v Březí u Českých Budějovic. Nejhorší situace zůstává ve městech na Lužnici, jejíž hladina se snižuje pomalu. Domů se zatím nemohli vrátit evakuovaní obyvatelé obcí v okolí rybníku Rožmberk, který v důsledku záplav více než zdvojnásobil svou plochu.

Několik desítek obyvatel se naopak v sobotu mohlo natrvalo vrátit do záplavami postiženého Karlína v Praze 8. Celý Karlín by měl být přístupný asi za 14 dní. Lidé se ale stále nemohou vracet do evakuovaných oblastí Prahy 7 v dolních Holešovicích, kde nefunguje voda, kanalizace ani elektřina. V Praze 1 lidé nadále nemohou do oblasti kolem Petrského náměstí. Lidé z Prahy 2 už jsou doma, v Praze 5 zbývá zpřístupnit čtvrtinu z celkového počtu evakuovaných budov. V šesté městské části bydlí opět doma třetina vystěhovaných lidí. Lepší se i situace v Troji, kde hasiči čerpají vodu ze sklepů a uklízí se.

Na Břeclavsku se zřejmě uklidnila situace v obci Novosedly na Břeclavsku, kde díky úsilí lidí vydržela hráz nápor vody z rozlité Dyje. Začala však prosakovat ochranná hráz u ústí Litobratřického potoka, takže muselo být preventivně evakuováno pět ulic v obci Drnholec. Na většině území Plzeňského kraje se voda už vrátila do říčních koryt. Pouze v okolí Švihova na Klatovsku a Přeštic a Dolní Lukavice na Plzeňsku je Úhlava vylitá do okolí. Plzeňský magistrát v sobotu přidělil vyplaveným lidem prvních sedm náhradních bytů. Dalších 14 žádostí čeká na vyřízení. Město má připraveno 70 náhradních bytů.