Vesnicí roku se stala obec Kovářov na Písecku

Vítězem letošního ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Kovářov na Písecku v Jihočeském kraji. Vesnici, v níž žije 1460 obyvatel, odborná porota ocenila například za bohatý společenský život, obnovu obce, péči o území a netradiční využití majetku. Obec získá milion korun z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj.

Ve všech kritériích, která soutěž hodnotí, byl Kovářov nejlepší, řekl ČTK ředitel soutěže a starosta obce Nečtiny Jiří Křemenák. Na druhém místě skončila obec Osíčko na Kroměřížsku ve Zlínském kraji. Třetí místa porota udělila Vrbicím v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji a Štítině na Opavsku v Moravskoslezském kraji.

Předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák ocenil význam soutěže, která je součástí programu obnovy venkova. I díky ní prý se vesnice rozvíjejí a zastavuje se odliv obyvatel do měst. Vlasák podotkl, že ministerstvo by mohlo zvýšit finanční ocenění pro vítězné obce. Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek k tomu řekl, že se uvažuje o odměně ke zvláštní ceně za přínos starosty nebo zastupitelstva.