Vězeňští lékaři žádají další zprávy o stavu exministra Svobody

Vězeňští lékaři se zatím nevyjádří ke zdravotnímu stavu bývalého sociálnědemokratického ministra financí Iva Svobody. Chtějí ještě počkat na zprávu o výsledku dalších vyšetření, která má exministr v nejbližší době podstoupit. Lékařská komise vězeňské služby sdělila, že zatím nemůže odpovědně zdravotní stav odsouzeného posoudit, řekl ČTK soudce Petr Franc.

Začátkem měsíce vězeňské lékaře požádal, aby s ohledem na dosavadní výsledky zdravotních vyšetření u civilních lékařů posoudili, zda by byl Svoboda nástupem do vězení ohrožen na životě nebo zdraví. Lékaři vězeňské služby ale chtějí znát ještě výsledky dalších vyšetření, které má soud dostat zhruba za měsíc.

Svoboda a jeho někdejší poradkyně Barbora Snopková si mají ve vězení odpykat pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta. Oba už před časem žádali o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Vězeňští lékaři jej tehdy nedoporučili, a soud tak jejich žádosti zamítl. Vzápětí je vyzval k nástupu trestu. Jednašedesátiletá Snopková 9. května nastoupila do ruzyňské věznice, Svoboda do nemocnice. Svoboda je prvním členem polistopadových vlád odsouzeným k nepodmíněnému trestu. Ministrem financí byl ve vládě Miloše Zemana, od roku 1997 byl místopředsedou sociální demokracie a se Snopkovou měli na starosti stranickou pokladnu.