Exministr Ivo Svoboda půjde na pět let do vězení

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda (vlevo) a jeho poradkyně Barbora Snopková (Foto: ČTK)
0:00
/
0:00

Na pět let ve vězení odsoudil v úterý pražský vrchní soud bývalého ministra financí Ivo Svobodu a jeho poradkyni Barboru Snopkovou za vytunelování mělnické Liberty. Jde o první případ, kdy polistopadový ministr dostal nepodmíněný trest. O podrobnosti se zajímala Milena Štráfeldová:

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda  (vlevo) a jeho poradkyně Barbora Snopková  (Foto: ČTK)
U pražského vrchního soudu se toto úterý uzavřela kauza, která v roce 1999 stála křeslo Ivo Svobodu, ministra financí v sociálně demokratické vládě Miloše Zemana. Vrchní soud totiž s malými změnami potvrdil loňský verdikt středočeského krajského soudu, který Svobodu odsoudil k pěti letům do vězení a pokutě milion korun. Středočeští soudci mu kladli za vinu, že šestimilionový úvěr, který v roce 1996 dostal na rozjezd výroby dětských kočárků v mělnické Libertě, použil na úhradu dluhů své firmy Omnia. Vrchní soud verdikt Středočechů potvrdil, pouze snížil milionovou pokutu na dvě stě tisíc korun.

"Vrchní soud jako soud odvolací nevyhověl odvolání obžalovaných a v zásadě potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně,"

uvedl státní zástupce Václav Lukeš. Ivo Svoboda je tak prvním ministrem polistopadových vlád v Česku, který půjde do vězení. Členem kabinetu Miloše Zemana se stal v roce 1998, kromě toho byl místopředsedou sociální demokracie a po dva roky se staral i o pokladnu ČSSD. Vyšetřování krachu a vytunelování Liberty ho ale v roce 1999 stálo ministerský post. Po vynesení úterního rozsudku vrchního soudu to připomněl bývalý premiér Miloš Zeman:

"Respektuji nezávislost soudu. Odvolal jsem pana ministra financí v době, kdy proti němu bylo zahájeno trestní stíhání."

Exministr financí Ivo Svoboda u soudu odmítal vypovídat, spolu s Barborou Snopkovou ale vždy tvrdili, že v případě vytunelování Liberty jsou nevinní. Svoboda věřil, že vrchní soud předchozí rozsudek zruší a vrátí prvoinstančnímu soudu. Konečný verdikt považuje za protiústavní:

Ivo Svoboda a Barbora Snopková čekají na zahájení odvolacího jednání pražského vrchního soudu  (Foto: ČTK)
"Trvám na tom, že ten rozsudek je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Hlavní argument je ten, že zde bylo zneužito trestního práva v situaci, kdy se zcela jednoznačně jednalo a jedná o obchodně právní záležitost."

Stejného názoru je i Svobodova společnice a později i poradkyně na ministerstvu financí Barbora Snopková. Té vrchní soud v úterý snížil původní pětiapůlletý trest na pět let. Stejně jako Ivo Svoboda však musí zaplatit dvě stě tisíc korun pokuty. Jako likvidátorka Liberty totiž po vyhlášení konkurzu nepředala účetní knihy správci konkurzní podstaty a spolu se Svobodou převáděla peníze z účtů Liberty na svou soukromou firmu. Dvacet milionů za prodej objektů Liberty měli oba společníci použít na úhradu dluhů, a tím v konkurzním řízení zvýhodnit některé věřitele. Snopková považuje trest za nesmyslný:

"Zřejmě trestní senát v životě neslyšel o pohledávce a závazku a nejsme bohužel první v České republice, kdo je odsouzen a vláčen neprávem."

Rozhodnutí vrchního soudu je však konečné. I když proti němu Svoboda se Snopkovou chtějí podat dovolání k Nejvyššímu soudu, nástupu do vězení se s největší pravděpodobností nevyhnou. Dovolání nemá odkladný účinek. Nyní tedy záleží jen na soudu, kdy oběma odsouzeným stanoví nástup k výkonu trestu.