10 let od metanolové aféry, která připravila o život na padesát lidí

Tragická událost vstoupila se dějin kriminalistiky jako kauza s největším počtem obviněných.  Policie obvinila 61 osob.

Vrchní soud v Olomouci potvrdil většinu trestů hlavní větve metanolové kauzy | Foto: Lenka Kratochvílová,  Český rozhlas

První obětí se stal 3. září 2012 dvaašedesátiletý muž z Havířova, otravě podlehla i jeho o tři roky mladší partnerka. Nejvíce otrav methylalkoholem zaznamenali v Moravskoslezském kraji, oběti ale byly i na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Pančovaný alkohol z Česka zabíjel také v Polsku, kde po jeho požití zemřeli tři lidé.

Chemický vzorec methanolu | Foto: NEUROtiker,  Wikimedia Commons,  public domain

Na následky požití alkoholu, do kterého byl přimíchán jedovatý metanol, tehdy v Česku zemřela necelá padesátka lidí. Několik dalších desítek lidí si odneslo trvalé následky, například oslepli. Poškozených je dohromady asi 140.

Prohibice a zpřísnění podmínek

Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, o dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR. Poslední omezení padla až v říjnu 2013.

Kontrola zákazu stánkového prodeje „tvrdého alkoholu“ – Celní správa České republiky před stánkem u pražského Smíchovského nádraží 13. září 2012 | Foto: Luděk Kovář,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Kauza vedla ke zpřísnění pravidel pro výrobu a distribuci lihovin. Mimo jiné byl zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

Nejvyšší tresty v kauze jedovatého alkoholu padly v případě míchačů kontaminové směsi Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely, kteří byli odsouzeni k doživotnímu vězení. Hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula dostal 15 let.

Foto: RichardMc,  Pixabay,  Pixabay License
klíčová slova:

Související