Aféra s jedovatým alkoholem zasáhla prodejce i exportéry

Foto: ČTK

3. září zemřel v Česku na otravu nebezpečným metylalkoholem první člověk. Od té doby podlehlo nekvalitnímu alkoholu dalších 26 lidí. Případy otrav metanolem se potvrdily v deseti krajích Česka. Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, později ho rozšířila na veškeré obchody, restaurace a bary. Zastavil se i export do klíčových zemí a Česko prvně zažilo zákaz nalévání i prodeje alkoholu. Veškerá tato opatření znamenala zásah do ekonomiky - ztráty měli prodejci, lihovarníci i státní rozpočet.

Foto: ČTK
Ministerstvo zdravotnictví už považuje situaci kolem nebezpečného metanolu za stabilizovanou, další otrávení lidé totiž nepřibývají. Ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger vyzval českou veřejnost, aby byla i nadále opatrná při konzumaci lihovin, zejména těch z domácích zásob. Zatížení prodejní sítě jedovatým nebo nelegálním alkoholem klesá. Dopady zákazů prodeje a také exportu na jednotlivé výrobce, obchodníky a provozovatele restaurací se ale zatím jen odhadují. Ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová ještě v době zákazu prodeje alkoholu Radiu Praha řekla:

"Lidé teď vyčerpají svoje vlastní zásoby a o kolik méně teď nakupují, o to víc budou nakupovat v okamžiku, kdy ta prohibice bude zase uvolněná. Takže stát najednou vybere více a stejně tak likérky zaznamenají vyšší tržby."

Rostoucí tržby ale zatím výrobci neohlásili, naopak pokles zisků výrobců a dovozců lihovin lze zatím vyjádřit v desítkách milionů korun. Připomeňme, že do skladů bylo kvůli zákazu prodeje staženo 22 milionů litrů alkoholu. Ty se na začátku října postupně začaly uvolňovat. Podle předsedy Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka bude po zrušení zákazu prodeje alkoholu nižší spotřeba lihovin.

Petr Pavlík
"Dojde k poklesu konzumace lihovin v těch úvodních dnech. Na druhou stranu věříme, že my, značkoví výrobci, získáme vyšší podíl v rámci prodejů, protože právě spotřebitel bude spíše hledat navigaci k tomu vybrat si správný výrobek prostřednictvím značek. Takže my očekáváme pokles kategorie lihovin, ale věřím, že pro všechny výrobce v rámci Unie výrobců a dovozců lihovin bude částečně kompenzován nárůstem podílu."

Česko uvolnilo alkohol do obchodů 28. září. Prodávat se smí ale pouze ten vyrobený před rokem 2012. Lihoviny vyrobené po 1. lednu letošního roku potřebují takzvaný rodný list. Ten má u sebe prodejce, ale zákazník si ho může vyhledat na specializované webové stránce. Ministerstvo financí také připravilo novou podobu kolků, tedy potvrzení o zaplacení spotřební daně. Lahve už by tak nyní měly být pro zákazníka bezpečné, říká Tomáš Otta, ředitel společnosti Global Spirits. Spotřebitelům vzkázal:

Tomáš Otta
"Každá láhev se starým i s novým kolkem, která je uvolněna v současnosti do prodeje, má již doložený certifikát původu a je bezpečná. Lahve, které máte doma, si můžete prověřit na stránce unie www.certifikacelihovin.cz."

Na pultech prodejen se objevila podle odhadů zhruba třetina alkoholu, který byl stažen z prodeje kvůli vládnímu zákazu. Alkohol začaly vracet do oběhu velké obchodní řetězce, ale i některé drobné prodejny. Markéta Šichtařová v této souvislosti upozornila, že právě ty tratily nejvíce.

"Těch menších vesnických prodejců se to možná dotkne daleko více, než velkých řetězců, protože v případě těch velkých řetězců je tvrdý alkohol jenom jednou malou položkou v celém sortimentu, který začíná zahradním nábytkem a končí školními potřebami."

Petr Pavlík z Unie výrobců a dovozců lihovin také zdůraznil, že v současnosti neočekává zdražení lihovin. Souhlasí s ním i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

"Ceny u tvrdého alkoholu neporostou. Není k tomu zásadní důvod. Jakékoliv zvýšení spotřební daně nahrává černému trhu. Budeme mít spíš obavy z toho, a já to zdůrazňuji už několikrát, že se lidi ptají po nových a starých kolcích, přestože jim vysvětlujeme a zdůrazňujeme, že kvalita a záruka toho alkoholu se neměnila. Spíše jestli nebudeme mít problémy s prodejem alkoholu u nových kolků."

Foto: ČTK
Podle odhadu náměstka ministra financí Ladislava Minčiče přišel státní rozpočet v důsledku zákazu prodeje denně asi o 25 milionů korun. Se celkovou situací na trhu s alkoholem není spokojen ani Zdeněk Juračka.

"Je pravda, že strach obchází trhem a lidi jsou daleko opatrnější. Ptají se, dokonce se ptají i těch prodavačů jak se hledá původ té lahve a tak dále. Myslím si, že je to dobře, protože zákazník se stará i o sebe a domnívám se, že ocení prodejce v těch kamenných obchodech a vyvaruje se takových těch byť laciných a podbízivých nabídek, jako v některé části maloobchodu, které v této republice stále platí."

V Česku během zákazu a po něm zesílila debata o černém trhu, který stál nepřímo u zrodu celé aféry.Policejní vyšetřování nakonec ukázalo na dva muže, kteří tajně namíchali a dali do oběhu směs obsahující smrtelný podíl metylalkoholu. Oba působili ve výrobě směsí do odstřikovačů, ve kterých se metylalkohol běžně používá. Kromě nich policisté stíhají i další čtyři desítky osob, které se na výrobě či distribuci závadného alkoholu podílely. Celkem podle policie na trh přišlo až 15.000 litrů závadného alkoholu. Černý trh kritizuje i Pavel Dvořáček z likérky Rudolf Jelínek. Představil i návrhy opatření výrobců alkoholu, jak se černému trhu vyhnout.

"Za prvé je to vytvoření odborné pracovní komise s účastí státních orgánů a členů ÚVDL. Za druhé je to vytvoření stálé speciální kriminalistické skupiny, zabývající se problematikou nelegální výroby a obchodu s lihem. Je to tak, jak jsme to již několikrát deklarovali, skutečně kriminální věc, kterou je potřeba popsat a kterou je potřeba řešit. Za C) je to sjednocení kontroly bezpečnosti potravin pod správu jednoho úřadu, to znamená, aby skutečně určité segmenty státní správy nekontrolovaly jen zase určité věci, ale aby skutečně existoval jeden úřad, který tyto věci bude jednoznačně zastřešovat."

Na vlnu otrav závadným alkoholem reagovalo jako první Polsko, které 16. září na měsíc zakázalo obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v ČR. Dopady do exportu shrnuje Vladimír Darebník, provozní ředitel společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

Vladimír Darebník,  foto: ČT24
"Situace není ve všech zemích stejná. Nejhorší situace pro nás exportéry je zejména na Slovensku. Slovensko je největším exportním trhem pro české výrobce lihovin. Vláda tohoto státu svým vlastním opatřením zakázala dovoz českých lihovin s obsahem alkoholu více než 20 procent. Toto je pro nás jedna z velkých priorit, abychom tento trh znovu otevřeli. Stejná situace, kde místní vlády zakázaly dovoz českých alkoholických nápojů nad 20 pct. je také v Polsku, tato situace je také v Rusku. Rusko je pro nás také velkým exportním trhem. Proto se co nejvíce snažíme přesvědčit naše exportní partnery o tom, jaká opatření děláme."

Nebezpečím se zabývaly i orgány Evropské unie a objevily se signály, že by vývoz lihovin mohla zakázat Evropská komise. Česká vláda ale případný unijní zákrok předešla vlastním rozhodnutím. Ruská agentura Interfax s odvoláním na slova ruského hlavního hygienika oznámila, že země v nejbližší době povolí dovoz nově vyrobeného alkoholu s novými kolky.