Ekonomka: Zákaz prodeje alkoholu dopadne hlavně na menší obchodníky

Foto: ČTK

Zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu v Česku, který byl vyhlášen v pátek, se netýká pouze konzumentů. Dotkne se i výrobců, tedy především likérek, nebo obchodů, kde se alkohol před zákazem prodával. Alkohol je v Česku také zdaněn vysokou spotřební daní. Podle odhadu úředníků státní pokladna přichází asi o 25 milionů korun denně.

Foto: ČTK
Ministerstvo zdravotnictví v pátek zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Za porušení zákazu může podnikatel dostat vysokou pokutu - až tři miliony. Provozovna také může být dočasně uzavřena. Utlumení trhu tak postihlo jak odvětví lihovarnictví, tak i další obory. Výrobci a dovozci lihovin v důsledku zákazu denně přicházejí na tržbách zhruba o 15 milionů korun. Jde o odhad samotných výrobců. Ekonomka Markéta Šichtařová ale upozorňuje, že zatím má zákaz dopad především na restaurace a bary.

"Už teď se to projevuje třeba na restauracích a hospodách zejména té nižší cenové skupiny, ale pokud jde například o likérky nebo pokud jde o státní rozpočet, tak tam zatím ještě o žádném dopadu není možné mluvit. Výpadek na tržbách a na spotřební dani se totiž s největší pravděpodobností po ukončení té prohibice zase velice rychle zaplní. Lidé teď vyčerpají své vlastní zásoby a o kolik méně teď nakupují, o to více budou nakupovat v okamžiku, kdy bude prohibice uvolněná."

Markéta Šichtařová
Výpadek příjmu také podle Markéty Šichtařové postihne menší obchodníky.

"Daleko větší problém to je právě pro malé obchodníky, vesnické a podomní, kteří ten sortiment mají velmi omezený a u kterých právě ten alkohol činí docela významnou položku v tržbách, protože dost často k těmto malým prodejcům a různým večerkám lidé chodí v okamžiku, kdy si uvědomili, že doma nemají alkohol třeba na oslavu."

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin nařízení vlády přímo dopadá na zhruba 1000 zaměstnanců likérek. Nepřímo zasahuje také zemědělce, cukrovarníky, skláře či dopravce. Část likérek omezila výrobu a bojí se propouštění. Větší likérky posilují produkci nízkoalkoholických značek a export. Právě ten se ale může stát problémem. Polsko totiž už přijalo zákaz dovozu alkoholu vyráběného v České republice. Panují obavy i z ostatních vývozních trhů - jako jsou německý, rakouský a další. Hrozí tedy podle Markéty Šichtařové zákaz dovozu do okolních zemí?

Ladislav Minčič
"Velmi často zahraniční odběratelé reagují tlakem na zákaz dovozu. Ve skutečnosti není v popředí ani tak touha ochránit domácí obyvatelstvo, jako spíš nějaký protekcionismus - má chránit domácí výrobce. Zdravotní motiv bývá velmi často dobrou záminkou. To teprve bude ten velký problém pro likérky."

Jak už jsme se zmínili, o velké peníze může přijít v důsledku zákazu také stát. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v České televizi odhadl, že pokladna přichází o stamiliony korun měsíčně.

"Kdyby tato prohibice měla velmi dlouho pokračovat, tak samozřejmě že ty výpadky a měsíčně vezmu-li do úvahy daň z přidané hodnoty, tak to může být řádově řekněme tři čtvrtě miliardy korun. To by určitě bylo velkým problémem a velkou výzvou nejenom pro ministerstvo financí, ale i pro vládu."

Foto: ČTK
Ve skladech leží po pátečním vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle ministra Leoše Hegera 20 milionů láhví. Podle Minčiče ministerstvo financí připravuje návrhy na potírání černého trhu s lihovinami. Ten podle odhadů ministerstva tvoří asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl až na čtvrtinu. A jak se bude situace na černém trhu dál vyvíjet?

"Já se bojím, že přijde zhoršení. Ten motiv pančovat alkohol by nebyl tak vysoký, kdyby alkohol nebyl tak drahý. Ten je tak drahý proto, že je zatížen vysokou spotřební daní. Pokud by skutečně stát zareagoval tím, že ty daně ještě zvýší, tak to povede ještě ke zvýšení té motivace alkohol dál pančovat. Ačkoliv třeba budou existovat nějaké propracovanější kontrolní mechanismy, bude to více hlídáno a i více policistů bude nasazeno do akcí na vyhledávání různých skrýší, tak ta motivace přesto poroste."