Evropa se bojí českého alkoholu, opozice dává vinu za aféru Nečasově vládě

Foto: ČTK

A opět metanolová aféra. Už to není jen věc nemocnic a vyšetřující policie, ale také obchodníků a politiků doma i v Evropě. Čeští politici stále hlasitěji uvažují o tom, jak po krátkodobé prohibici znovu otevřít trh s tvrdým alkoholem. Evropská komise téměř současně naši zemi požádala, abychom tvrdý alkohol přestali vyvážet. Počet obětí otrav metylalkoholem se sice od úterý drží na 23, otrávených v nemocnicích ale opět přibylo.

Leoš Heger  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek v noci na čtvrtek podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Vyhláška bude účinná od příští středy a ve stejný den by mělo ministerstvo zdravotnictví zmírnit mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Rozhodla o tom ve středu vláda.

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu sice Češi přijali s pochopením, způsobuje ale ekonomické potíže podnikatelům, kteří trvdý alkohol vyrábějí nebo prodávají.

"To zpětvzetí toho opatření musí být vázáno na jasnou procedutru, která označí, která alkohol v budoucnu bude bezpečný. A to jak ten z výroby, tak ten, který je již na skladech a musí se o něm rozhodnout, zda bude moct být dále používán, nebu bude muset být zlikvidován," vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Foto: ČTK
Každá lahev alkoholu bude muset mít svůj takzvaný rodný list či rodokmen, dodává premiér Petr Nečas:

"Ty lihoviny, které nebudou mít ten rodokmen a nebudou mít ten nový kolek, tak budou nezpůsobilé ke spotřebě a budou muset být jako potravina neznámého původu staženy z prodeje."

Výrobci alkoholu ale tvrdí, že vládou plánovaná opatření jsou k ničemu. Například výrobní ředitel karlovarské Becherovky Vladimír Darebník říká, že takzvané rodné listy výrobky mají už dávno. Stejný názor má i ředitel likérky Jelínek Pavel Dvořáček.

"Ty tragédie, ke kterým došlo, to jsou produkty, které vyrobil a distribuoval černý trh. Podle mého názory by se tyto nové kolky u firem, které prokáží jsou daňově spolehlivé, neměly na již vyrobenou a okolkovanou produkci znovu aplikovat. To by stálo obrovské, nepředstavitelné peníze a trvalo by to v řádu měsíců."

Foto: ČTK
Hygienici pak varují před domácími zásobami alkoholu. Ani zákaz prodeje totiž nezabránil dalším otravám metanolem. Lidé často pijí to, co si koupili ještě před vyhlášním částečné prohibice.

Problémy v česku bedlivě sleduje i Evropská komise. Podle středečního vyjádření eurokomisaře pro ochranu spotřebitele Johna Daliho by komise uvítala, kdyby Česko zakázalo vývoz tvrdého alkoholu do zahraničí. Mluvčí komise dnes doplnil, že komise je znepokojena tím, že k zákazu dosud nedošlo. Všechna opatření přijímaná v České republice bude komise bedlivě analyzovat, sdělil mluvčí Frederic Vincent.

Česko ale zatím požadavku nevyhoví. Podle ministra financí za TOP09 Miroslava Kalouska je nejlepší odpovědí na požadavek Evropské komise urychlené uvolnění trhu.

"Mám-li být, tak ten požadavek je logický. Evropská unie má jednotný trh, nařízení pro vnitřní trh se má automaticky týkat i trhu pro celou Evropskou unii. Je to jeden z důvodů, proč je naší velkou prioritou uvoplnit prodej bezpečného alkoholu co nejdříve."

Foto: ČTK
Domácí opozice dává vinu za vznik aféry současné vládě. Stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek kritizuje úřadujícího ministra Miroslava Kalouska kvůli tomu, že dopustil vznik černého trhu s lihovinami ořezáváním kontrolních orgánů.

"Je to jeho problém. On je zodpovědný za celní správu, on je zodpovědný za to, že stáhnul celníky z lihovarů a nikdo už nekontroluje, jak se to vyrábí. On se choval jako obsluha Černobylu, vypínal jeden okruh za druhým a dopustil vznik obrovského černého trhu s metylalkoholem a pančování alkoholu."

Podle ČSSD by měl stát finančně kompenzovat pozůstalé po obětech otrav metylalkoholem, protože to byl stát, kdo nedokázal garantovat kvalitu potravin a zajistit ochranu zdraví svých občanů.