Vládní letoun Jak-40 se v Kunovicích přesune z letiště do muzea

Bývalý vládní letoun Jak-40 se v Kunovicích na Uherskohradišťsku o víkendu po zemi přesune z letiště do areálu leteckého muzea. Vystaven tam bude už letos, a to vedle dalšího někdejšího vládního letounu Tu-154, takzvaného Naganského expresu, na jehož palubě slavili čeští hokejisté v roce 1998 olympijské zlato.

Stroj Jak-40 stojí na letišti společnosti Aircraft Industries v Kunovicích od loňského října. "Pro přesun je nutné, aby zem v muzeu dostatečně promrzla a letadlo se do ní nebořilo. Podle předpovědi počasí mají mrazy kulminovat tento víkend, a proto byl první termín transportu stanoven na sobotu 13. února," uvedl ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Stroj Jak-40 je malý sovětský dopravní letoun, jehož prototyp poprvé vzlétl v roce 1966. Letoun, který bude novým exponátem muzea, byl ze Sovětského svazu dodán pro potřeby tehdejšího Leteckého oddílu Federálního ministerstva vnitra v roce 1979, kde létal až do roku 1998. Z aktivní služby byl slavnostně vyřazen loni v září.