WHO: Situace v Česku je znepokojivá, řešením je navýšit trasování

Situace v České republice ohledně šíření nákazy koronaviru je podle české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) znepokojivá. Uvádí to v prohlášení na svém facebooku. Data ukazují rostoucí úroveň šíření infekce napříč kraji a okresy a přibylo hospitalizovaných pacientů s covidem-19, včetně těch, kteří jsou ve vážném stavuOmezení trasování kontaktů nakažených podle organizace nevyřeší rostoucí počet případů nákazy v Česku. Země by naopak měla podle WHO zvýšit kapacity. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová minulý týden uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti s plánem měnit systém trasování kontaktů nakažených koronavirem zdůraznil, že Česko trasovat nepřestane. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) se ohradil vůči varování české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) před ústupem od sledování kontaktů. Změnu systému trasování kontaktů nakažených koronavirem, jak ji v pondělí naznačil premiér Andrej Babiš (ANO), posuzují nyní pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví. Prvotní návrh předloží do konce týdne, následně probere materiál Rada vlády pro zdravotní rizika, sdělil ministr zdravotnictví ČTK.

Hamáček: V případě potřeby mohou s trasováním pomoci policisté

Do trasování kontaktů nakažených koronavirem by se mohli zapojit příslušníci policie, pokud by bylo třeba dále posilovat kapacity hygienické služby. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), dohodl se na tom s policejním prezidentem Janem Švejdarem. K dispozici by podle Hamáčka mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů.