Za novou letku chce vláda ročně platit maximálně půl miliardy

Pět nových strojů pro vládní letku chce stát splácet ročně maximálně půl miliardou korun. Návrh ministerstva obrany na nákup v roce 2007, který již projednala bezpečností rada státu, má ve středu potvrdit vláda. Koupi kritizuje opoziční ODS. Po případném převzetí moci po sněmovních volbách ale obchod nezruší. "Uzavřené smlouvy se ve slušné zemi respektují," řekl ČTK stínový ministr obrany Petr Nečas.

Celkem má Česko zaplatit za velký letoun, dvě menší letadla a dva vrtulníky 3,1 miliardy korun. Návrh už přijal prezident Václav Klaus. Jeho cestu na pohřeb papeže Jana Pavla II. ve čtvrtek poznamenala závada na letounu. Kvůli prasklému sklu musel Challenger nouzově přistát v Mnichově. Stejnému stroji prasklo sklo už loni v listopadu. V březnu se muselo kvůli závadě vrátit letadlo Tu-154 s ministrem obrany Karlem Kühnlem.

S rozhodnutím bezpečnostní rady se ztotožnil prezident na zasedání počátkem února. "Těm, kterým se zdá, že celková cena je vysoká, opakuji, že to není projekt na jeden den, jeden měsíc, jeden rok," řekl.

Podle Nečase obrana neudělala hloubkovou analýzu a dostatečně nezvážila všechny alternativy. Jako přijatelná se mu jeví možnost, že by Česko koupilo letadla společně s další zemí, čímž by ušetřilo. "Prioritou má být zabezpečení dopravy vojenských jednotek, služba ústavním činitelům je jen doplňkovou šlehačkou na dortu," řekl ČTK. Jejich cesty by podle něj mohly smluvně zajišťovat civilní letecké společnosti.