Zástupci Romů v radě vlády kritizují návrhy o odebírání dávek

Zástupci Romů z vládní rady pro záležitosti romské menšiny kritizují návrhy poslanců, podle nichž by lidé mohli po spáchání přestupků přijít o dávky či o jejich část. Podle devíti členů zmá podpora v hmotné nouzi zajistit potřebné zabezpečení a nemá sloužit jako "nástroj převýchovy". Reagovali tak na projednávání návrhů ve Sněmovně. Poslanecké novely o hmotné nouzi kritizoval i Institut pro sociální inkluzi a další experti na sociální problematiku.

Sněmovna projednává předlohy z dílny opoziční ODS či SPD i z dílny ministerstva práce. Podle jednotlivých návrhů by lidé v nouzi mohli například po spáchání tří závažných přestupků proti pořádku, soužití či majetku přijít na čas o dávky. Stejný by byl postih i při nepřihlášení dítěte k zápisu do školy či tehdy, pokud by školák měl za pololetí víc než sto neomluvených hodin. Dávky by se neměly také poskytovat na nekvalitní bydlení.

Institut pro sociální inkluzi (IPSI) poukazuje mimo jiné na to, že v případě schválení budou lidé doplácet na přestupky svých partnerů, na které nemají vliv. Ztratit mohou také dávku na bydlení, pokud nebude ubytování dostatečně kvalitní. Podle zástupců IPSI není pandemie a koronavirová krize pravou chvílí "pouštět se do drastických omezení přístupu rodin k pomoci od státu".