Ze sportu:

Zdeněk Štybar se stal potřetí v kariéře mistrem světa v cyklokrosu. V nizozemském Hoogerheide porazil obhájce titulu Belgičana Svena Nyse a navázal na triumfy z let 2010 a 2011. V posledních sezonách jsou přitom pro Štybara prioritou již závody na silnici.

Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. O vítězství obhájců titulu nad Nizozemskem v Ostravě rozhodl Tomáš Berdych, který zdolal Thiema de Bakkera 6:1, 6:4 a 6:3 a zajistil svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila vedení 3:1. Držitelé "salátové mísy" z posledních dvou let vyhráli v Davis Cupu podesáté za sebou, o semifinále budou hrát 4. až 6. dubna v Japonsku.

Bez nemocné Petry Kvitové odletěly české tenistky k utkání 1. kola Fed Cupu do Španělska. Českou jedničku v sestavě kapitána Petra Pály nahradila Barbora Záhlavová-Strýcová. Role první hráčky tak na antuce v Seville příští víkend připadne Lucii Šafářové, dvojkou je Klára Zakopalová. Čtvrtou členkou je Andrea Hlaváčková, semifinalistka turnaje v thajské Pattaye, která dorazí za týmem v pondělí.

Karolína Plíšková na turnaji v thajské Pattaye na druhý titul v kariéře nedosáhla. Ve finále podlehla jednadvacetiletá česká tenistka 3:6 a 6:7 Rusce Jekatěrině Makarovové, jež už v semifinále vyřadila Andreu Hlaváčkovou.

Lyžařka Šárka Strachová zaznamenala v generálce na olympijské hry v Soči nejlepší výsledek v sezoně. Vlajkonoška české výpravy obsadila deváté místo v dnešním slalomu Světového poháru v Kranjské Goře a po roce se v elitním seriálu prosadila do nejlepší desítky.

Skokan na lyžích Jan Matura obsadil v posledním závodu před olympijskými hrami jedenácté místo. Na Světovém poháru na velkém můstku ve Willingenu slavil double polský mistr světa Kamil Stoch. Body v Německu získal i patnáctý Jakub Janda, Romanu Koudelkovi dnes postup do 2. kola utekl o jedinou pozici.

Biatlonista Michal Krčmář skončil čtrnáctý ve stíhacím závodě na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě. Titul vybojoval suverénně Maxim Cvetkov z Ruska, který zlatem zkompletoval medailovou sbírku na tomto šampionátu. Bronzovou medaili má z vytrvalostního závodu a stříbro ze sprintu. Medaili pro český biatlon na mistrovství v Novém Městě na Moravě získal junior Adam Václavík. Po pátečním druhém místě ve sprintu skončil třetí ve stíhacím závodu. Zvítězil Rus Alexandr Povarnicin. Nejlepší Češka Lea Johanidesová obsadila až 44. místo.

Jakub Holuša vytvořil na mítinku v irském Athlone český halový rekord v běhu na 1500 m časem 3:38,79 minuty a má limit na halové MS v Sopotech.

Cyklokrosař Tomáš Paprstka skončil osmý na mistrovství světa mezi jezdci do 23 let. Dosáhl tak dosud nejlepšího umístění pro českou výpravu v nizozemském Hoogerheide. Titul získal suverénně jeden z hlavních favoritů Belgičan Wout van Aert.

Dálková běžkyně na lyžích Adéla Boudíková dosáhla pátým místem v König Ludwig Laufu nejlepšího výsledku v sérii Ski Classics. Stanislav Řezáč dojel v Německu na trati 46 km klasicky sedmý jen pět vteřin za vítězným Norem Johanem Kjölstadem. Ženám kralovala Švýcarka Seraina Bonerová.

Česká hokejová reprezentace se musí na olympijských hrách v Soči obejít bez útočníka Vladimíra Sobotky z St. Louis, který si v pátečním utkání na ledě Caroliny poranil koleno. Šestadvacetiletý Sobotka, který měl v národním týmu debutovat, má podle deníku St. Louis Post Dispatch zlomenou čéšku a za čtyři týdny se podrobí dalšímu vyšetření.

Útočník Aleš Hemský se v NHL po téměř třech týdnech vrátil do sestavy Edmontonu. Oilers v sobotu prohráli 0:4 v Bostonu, jehož vítězný gól vstřelil jiný český útočník nominovaný na olympijské hry do Soči David Krejčí.

Český obránce Zbyněk Michálek přispěl v sobotním utkání NHL prvním gólem sezony k výhře Phoenixu 3:1 nad Pittsburghem a stal se třetí hvězdou zápasu. Jindřichohradecký rodák kvůli zranění vynechal více než dvacet utkání v probíhajícím ročníku. Po snížení hostí přidal třetí gól Radim Vrbata po asistenci Martina Hanzala.

Český reprezentant František Rajtoral zažil vítěznou premiéru v dresu Hannoveru. V 19. kole německé ligy se podílel na výhře 3:1 nad Mönchengladbachem. Leverkusen zdolal Stuttgart 2:1 a přerušil sérii tří porážek.

Výprava atletů na halové mistrovství světa na začátku března v Sopotech bude bohatší minimálně o jednoho tyčkaře. Na přeborech Prahy ve zrenovované hale Otakara Jandery ve Stromovce překonal limit Jan Kudlička a v českém týmu tak už je šest reprezentantů. Kudlička skočil 575 cm, čímž se dostal na dělené čtvrté místo letošních světových tabulek. Druhý skončil Michal Balner, který překonal limit Českého atletického svazu na centimetr přesně 565 cm, ale to mu start v Sopotech nezaručuje.

Hokejisté Mladé Boleslavi si díky vítězství 4:2 v Mostě zajistili šest kol před koncem vítězství v základní části první ligy. Bruslařský klub vede po 46. kole o devatenáct bodů před druhou Olomoucí, jež neuspěla na ledě Benátek.

Ruští výškaři Alexej Dmitrik a Maria Kučinová vyhráli mezinárodní závod Hustopečské skákání. Dmitrik zdolal 232 cm a marně útočil ještě na výšku 237 cm, Kučinová překonala 197 cm stejně jako vítězka Beskydské laťky Emma Greenová, která se musela spokojit s druhým místem kvůli jednomu zaváhání na 191 cm. Jaroslav Bába skončil po viróze dvanáctý s výkonem 220 cm, Magdalena Nová jedenáctá (180).

Házenkářky Poruby prohrály v prvním utkání osmifinále Vyzývacího poháru se švédským Höörem 24:25. Na začátku druhého poločasu přitom domácí tým vedl nad semifinalistkami minulého ročníku o pět branek. Odveta se hraje příští sobotu na severu Evropy.

Snowboardistka Ester Ledecká obsadila druhé místo v konečném pořadí Světového poháru v paralelních závodech. V závěrečném paralelním obřím slalomu v německém Sudelfeldu dnes skončila pátá, v hodnocení této disciplíny jí patří celková třetí pozice. Křišťálové glóby získala Švýcarka Patrizia Kummerová, která ovládla i dnešní generálku před olympijskými hrami v Soči.