Ze sportu:

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála vytrvalostní závod Světového poháru v Östersundu na 15 kilometrů. Česká reprezentantka porazila Slovenku Anastasii Kuzminovou o 1,2 vteřiny, třetí Francouzka Marie-Laure Brunetová ztratila na českou vítězku přes čtvrt minuty.

Čeští volejbaloví reprezentanti by se po jedenácti letech mohli vrátit do Světové ligy. Od soboty do pondělí se o obsazení příštího ročníku této prestižní soutěže bude jednat v Lausanne a podle zástupců svazu není český tým bez šancí.

Golfistce Kláře Spilkové nevyšel ideálně start do turnaje Hero Women's Indian Open v Dillí. Česká jednička hraje turnaj okruhu Ladies European Tour (LET) po dvouměsíční pauze, v prvním kole dnes zahrála šest ran nad par a je na děleném 73. místě. Po 1. kole jsou ve vedení Thidapa Suwannapuraová z Thajska a Francouzka Valentine Derreyová se skóre -8.

Čeští fotbalisté klesli i přes vítězství 2:0 v přípravném zápase nad Kanadou ve světovém žebříčku FIFA o jedno místo a v aktuálním pořadí jim patří 28. příčka. O největší posun v popředí žebříčku se postarali Portugalci, kteří po úspěšně zvládnuté baráži kvalifikace mistrovství světa 2014 poskočili o devět příček na páté místo. V čele zůstalo Španělsko před Německem, Argentinou a Kolumbií.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se ve třetím dílu Světového poháru v Astaně představí pouze v pátečním závodě na 5000 metrů. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru si na předešlé akci v Salt Lake City poranila třísla, a přestože již nyní bez větších problémů trénuje, rozhodla se po dohodě s trenérem Petrem Novákem neriskovat možné další komplikace.

Český basketbalista Jan Veselý čtyřmi body a pěti doskoky pomohl Washingtonu v NBA k třetí výhře v řadě. Wizards zvítězili 100:92 a po špatném vstupu do sezony se nyní ve Východní konferenci drží na pozicích znamenajících účast v play off.

Fotbalisté Plzně v 5. kole základní skupiny Ligy mistrů prohráli na hřišti Manchesteru City 2:4. Viktoria dokázala dvakrát dohnat náskok soupeře zásluhou Tomáše Hořavy a Stanislava Tecla, ale na vítěznou trefu Álvara Negreda ze 79. minuty už odpověď neměla. V závěru zpečetil výhru favorita bývalý hráč české ligy Edin Džeko.

Basketbalisté Nymburka zvítězili v Evropském poháru v Záhřebu nad Cibonou 84:77 a v odvetné fázi základní části vyhráli i druhý zápas. Český mistr vybojoval už třetí výhru za sebou a čtvrtou celkově, poprvé ale uspěl na soupeřově palubovce. V tabulce skupiny A si Středočeši upevnili pozici mezi postupovou trojicí.

Basketbalistky USK Praha v Evropské lize získaly cenné vítězství 67:63 nad Galatasaray Istanbul a uspěly v duelu dvou dosud neporažených týmů ve skupině C. Vysokoškolačky si v soutěži připsaly třetí výhru a zatím mají stoprocentní bilanci, naopak Galatasarayi na Folimance skončila třízápasová vítězná série. USK sehraje další zápas příští středu v polských Polkowicích.

Basketbalistky IMOSu Brno porazily ve 4. kole Evropské ligy francouzský celek Lattes Montpellier po výborném výkonu v závěrečné čtvrtině 67:64. České vicemistryně zaznamenaly druhé vítězství, soupeř naopak první prohru. Brňanky ještě 12 minut před koncem prohrávaly rozdílem 14 bodů, závěr ale patřil jim.

České týmy na mistrovství Evropy v curlingu ve Stavanegeru splnily cíl a muži i ženy vybojovali účast na mistrovství světa. Pro české výběry je evropský šampionát hlavně generálkou na dodatečnou olympijskou kvalifikaci, která se uskuteční od 10. prosince ve Füssenu.

Vedoucí tým první hokejové ligy Mladá Boleslav podruhé v sezoně ztratil body na svém ledě. Favorizovaní Středočeši v repríze jarního semifinále play off podlehli Třebíči 4:5 po samostatných nájezdech.

Hvězdný útočník Jaromír Jágr se v historické tabulce střelců NHL osamostatnil na deváté pozici od Maria Lemieuxe. Svým 691. gólem v kariéře uzavřel skóre zápasu, v němž s New Jersey doma podlehl Carolině 3:4. U dvou branek Devils asistoval Patrik Eliáš a na straně vítězů si po přihrávce připsali Jiří Tlustý a Radek Dvořák.

Autor: Jan Charvát