Ze sportu:

České házenkářky prohrály v úvodním vystoupení na světovém šampionátu v Srbsku s favorizovaným Maďarskem 27:35. Svěřenkyně Jana Bašného držely s bronzovými medailistkami z loňského mistrovství Evropy v první půli krok, v úvodu druhého poločasu je ale postihl výpadek, který rozhodl. V dalším duelu změří český celek v pondělí od 17:00 síly s Německem, do vyřazovací fáze postoupí čtyři týmy z šestičlenné skupiny.

České florbalistky potvrdily na úvod domácího mistrovství světa v Brně roli favoritek a vyhrály nad Norskem 6:1. Třemi body za gól a dvě asistence k tomu pomohla obránkyně Nikola Černá. Další zápas čeká český tým v neděli od 17:00 proti Švýcarsku, s kterým bude zřejmě bojovat o prvenství ve skupině B.

Snowboardcrosařka Eva Samková zahájila olympijskou sezonu vítězstvím ve Světovém poháru. V rakouském Montafonu vyhrála dvacetiletá trojnásobná juniorská mistryně světa všechny vyřazovací jízdy a dočkala se druhého triumfu v kariéře. Poprvé stála nejvýše letos v únoru v Kanadě, na stupních vítězů je v elitním seriálu počtvrté.

Štafeta českých biatlonistů Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek a Ondřej Moravec obsadila na Světovém poháru v Hochfilzenu po výborné střelbě sedmé místo. Ženám se úvodní štafeta olympijské sezony nepovedla: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a Barbora Tomešová skončily dvanácté. Vyhráli Norové a Ukrajinky.

Český sdruženář Miroslav Dvořák obsadil osmé místo v závodu v norském Lillehammeru a vylepšil si letošní maximum ve Světovém poháru. Zvítězil favorizovaný Francouz Jason Lamy Chappuis.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v závodu na 15 km klasicky ve Světovém poháru v Lillehammeru devatenácté místo. Poprvé v kariéře triumfoval Nor Paal Golberg, závod žen vyhrála Polka Justyna Kowalczyková.

Hokejový útočník Jan Kovář pomohl v KHL gólem v předposlední minutě k vítězství Magnitogorsku 4:3 po samostatných nájezdech nad Jekatěrinburgem. Český reprezentant se podílel na vyrovnávacím gólu Metallurgu ve čtvrtém duelu po sobě.

Hokejový útočník Jan Kolář předčasně ukončil angažmá v Nižněkamsku. Dvaatřicetiletý hráč v Neftěchimiku vydržel jen měsíc. Do ruského klubu Kontinentální ligy se Kolář vrátil v listopadu a odehrál za něj sedm zápasů s bilancí jedné branky a jedné asistence.

Golfistka Klára Spilková ukončila letošní sezonu na okruhu LET 17. místem na turnaji v Dubaji. Až díky birdie na závěrečné jamce zvítězila v soutěži dotované půl milionem eur Pornanong Phatlumová z Thajska.

Český útočník Patrik Eliáš asistoval v pátečním utkání NHL u jediné branky New Jersey, které na vlastním ledě podlehlo Detroitu 1:3. Třebíčský rodák našel přesnou přihrávkou před brankou soupeře osamoceného Andyho Greenea, jenž šikovnou tečí otevřel skóre zápasu, ale v poslední minutě druhé třetiny srovnal Joakim Anderson a ve třetí části dokonali obrat Johan Franzén a Tomáš Tatar. Jaromír Jágr ve čtvrtém utkání v řadě nebodoval.

Hokejisté Hradce Králové zdolali v 28. kole extraligy Třinec 2:0 a po šesté domácí výhře za sebou ztrácejí na druhém místě opět už jen devět bodů na vedoucí Spartu. Ta ve čtvrtek vyhrála na ledě posledního Chomutova 7:0. Na předposlední místo kleslo po prohře 2:3 ve Zlíně Kladno, které předstihly Karlovy Vary díky výhře 4:0 ve Vítkovicích.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize s Jaroslavlí 0:1 v prodloužení, přesto protáhli svoji bodovou sérii už na dvanáct utkání. Zápas rozhodl v čase 60:56 útočník Sergej Plotnikov, který z úhlu překvapil Petriho Vehanena. Lokomotiv potvrdil, že má nejlepší defenzivu v soutěži a gólman Curtis Sandford udržel už šesté čisté konto v sezoně.

Basketbalisté Nymburku v dohrávce 6. kola NBL porazili doma USK Praha 69:50. Pro úřadujícího mistra, který vyhrál i sedmý ligový duel sezony, je však nejdůležitější zprávou, že po zranění nastoupil reprezentační pivot Petr Benda. Žádný z hráčů v utkání nedal dvouciferný počet bodů.

Autor: Jan Charvát