Bronz, prohra a tři sedmy

Martina Sáblíková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jedna bronzová medaile a tři sedmá místa - to jsou zisky českých reprezentantů na 21. Zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru po minulé sobotě a neděli. Pro někoho hodně, pro jiného to mohlo být lepší. Stálý boj mezi pojmy velké oči a realita.

Martina Sáblíková,  foto: ČTK
Bez pochyby největším úspěchem posledních dnů je zisk medaile na olympijském rychlobruslařském oválu v Richmondu. Martina Sáblíková na své spíše doplňkové trati 1500 metrů díky fantastickému finiši vybojovala bronz, který přidala k titulu na 3000 metrů. Zisk cenného kovu překvapil i samotnou Martinu Sáblíkovou:

"Já jsem na tu patnáctistovku ani nechtěla nastoupit, protože jsem měla strach, jak to dopadne potom na 'pětku'. Navíc ten led je strašně těžký, mezi holkami je to velmi vyrovnané, a tak jsem nepředpokládala, že by z toho mohl být bronz. Výborná byla taktika od Petra, že mám jet dvě kola s rukama na zádech a jet hodně technicky, což se povedlo a měla jsem hodně sil v posledním kole. Já myslím, že to poslední kolo rozhodlo."

Jaromír Jágr  (vpravo) s Alexandrem Ovečkinem,  foto: ČTK
Druhá česká závodnice Karolína Erbanová svou jízdu technicky nezvládla a skončila až pětadvacátá.

Čeští hokejisté prohráli s Ruskem 2:4. Podle Jaromíra Jágra rozhodla o porážce jeho chyba, kdy po tvrdém střetu s Alexandrem Ovečkinem přišel o puk a Rusové potřetí skórovali:

"Kdybych já neudělal tu chybu... Nechci se k tomu vracet, nejraději bych na to zapomněl, ale to pak byl úplně jiný zápas. Bylo to o dva góly, a potom se to těžko vrací do hry, i když jsme byli blízko. Tam prostě rozhodla moje chyba. Já jsem ho viděl, ale neviděl jsem nikoho okolo mne, komu bych mohl nahrát. Zkusil jsem ještě udělat kličku, ale byla to chyba. Prostě jsem se rozhodl špatně."

Lukáš Bauer a zleva vítěz Marcus Hellner,  Johan Olsson a Anders Soedergren ze Švédska,  foto: ČTK
Góly českého týmu dali Tomáš Plekanec a Milan Michálek. Ve skupině B skončili naši hokejisté druzí a budou hrát v osmifinále s Lotyšskem. V případě postupu narazí v boji o semifinále na Finsko.

Běžci na lyžích Lukáši Bauerovi unikla druhá medaile na olympijských hrách o jedenáct sekund. Ve skiatlonu doběhl sedmý a po závodě vysvětloval, proč se nezapojil do závěrečného sprintu o cenné kovy:

"Já jsem byl po klasické části hodně unavený, takže jsem do té skejtové části s otazníkem, hodně jsem se v ní natrápil. V předposledním kole mě ještě postihl pád, tím jsem se zařadil úplně na konec stíhací skupinky a prokousával jsem se zase obtížně. I když do poslední chvíle jsem bojoval, bylo z toho sedmé místo. Na jednu stranu určitě super, na druhou stranu malinké zklamání z toho, že ty stupně byly hodně blízko."

Antonín Hájek,  foto: ČTK
To skokan na lyžích Antonín Hájek byl se svým umístěním na velkém můstku ve Whistleru spokojený:

"Já jsem čekal, že bych na tom velkém můstku mohl být do desítky, když to všechno vyjde. Nakonec to úplně nevyšlo, ty skoky, ale je z toho sedmé místo. Prostě to dneska na to sedmé stačilo a já jsem nadšený z toho."

Další z českých skokanů Jakub Janda skončil sedmnáctý, Roman Koudelka na 26. pozici.

A do třetice sedmé místo, které v superkombinaci obsadil lyžař Ondřej Bank. Po sjezdu byl šestnáctý, ale díky výbornému výkonu ve slalomu se posunul o devět míst nahoru. I přesto měl po dojezdu smíšené pocity:

Ondřej Bank,  foto: ČTK
"Lhal bych, kdybych řekl, že nejsem zklamaný trochu. Po výsledcích v tréninkách sjezdu a potom, co jsem jezdil ve slalomu za časy, musím přiznat, že jsem pomýšlel trošku v koutku duše na medaili. Trochu mě to mrzí, protože si myslím, že šance tady byla, ale sedmé místo je pěkné. Myslí si, že za týden na to budu koukat jinak trochu."

Rychlobruslařka Kateřina Novotná byla v semifinále závodu na 1500 metrů diskvalifikována, český adept na medaili ve skikrosu Tomáš Kraus vypadl ve čtvrtfinále a obsadil jedenácté místo.

klíčové slovo:
spustit audio