Jaké byly pro české sportovce XX. zimní olympijské hry?

Kateřina Neumannová se zlatou medailí, foto: ČTK

XX. zimní olympijské hry skončily a je čas zrekapitulovat, jak se vedlo českým sportovcům. Češi si z Turína přivážejí čtyři medalie: zlato a stříbro vybojovala běžkyně Kateřina Neumannová, druhé stříbro přidal její kolega Lukáš Bauer a bronzem přispěli do sbírky hokejisté. O turínských úspěších českého sportu se dozvíte více od Martiny Lustigové.

Kateřina Neumannová se zlatou medailí,  foto: ČTK
Největším úspěchem českých sportovců je zlatá medaile Kateřiny Neumannové, kterou česká běžkyně vybojovala na třicetikilometrové trati volnou technikou. Cestou za zlatem se musela vypořádat s nastupující virózou, ale i přes zdravotní obtíže se držela v průběhu závodu mezi vedoucími běžkyněmi. Zlato jí vynesl strhující finiš. Neumannová dosáhla sportovního vrcholu - znamená to konec její kariéry? "Nechci teď nic takového unáhleně říkat. Já samozřejmě ve svém sportovním životě nic víc dosáhnout nemůžu. Je to úžasný. Ale jestli to ještě rok zkusím, to se opravdu rozhodnu až v dubnu a nechci to rozhodovat teď s takovou hlavou v oblacích, kdy je tady euforie. Musím to všechno reálně zhodnotit až po sezóně," uvedla Kateřina Neumannová. Ještě připomeňme, že česká běžkyně si z Turína přivezla i stříbrnou medaili za skiatlon.

O další stříbro se postaral běžec na lyžích Lukáš Bauer. Zbavil se tak nálepky závodníka, který sice patří do špičky, ale nikdy nedosáhne na obrovský úspěch. "Dost emocí ve mě vzbudili skvělí diváci tady na stadionu. A myslím si, že jim, stejně jako servisnímu týmu, patří velký dík za to, že se mi zadařilo, protože bez nich by to bylo výrazně těžší,"řekl po závodě Lukáš Bauer.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Běžci dělali fanouškům radost, přesto na jejich vrub padá i největší český skandál her. Manažer Květoslav Žalčík špatně nahlásil složení štafety - místo finišmana Milana Šperla musel narychlo nastoupit Dušan Kožíšek. Nebýt přehmatu, možná by byla česká medailová kolekce bohatší.

Největší pozornost byla jako vždy upřena na hokejisty. I když jejich vystoupení občas vzbuzovalo rozpaky, český tým nakonec dokázal vybojovat bronzové medaile. Co tomu říká trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik? "Ten, kdo tady nebyl, ten, kdo neví, jak strašně těžký je ten turnaj (od složitosti příjezdu hráčů, od žádného soustředění, atd.), tak možná ani neumí ocenit, že jsme pod sebou nechali týmy Kanady, Ruska, USA, Slovenska. Já osobně jako trenér, který je poprvé s takovým týmem, si té medaile hodně vážím."

Martina Sáblíková,  foto: ČTK
S téměř jistou medailí odborníci i fanoušci počítali na skokanských můstcích - Jakub Janda totiž vyhrál Turné čtyř můstků a vede Světový pohár. S jeho psychikou ale těsně před odletem do Turína zalomcovaly rozmíšky v týmu. Výsledkem byly průměrné skoky a místo boje o medaile jen desáté a třinácté místo. Rozplynul se i sen o tom, že by Aleš Valenta v soutěži lyžařských akrobatů mohl obhájit zlato se Salt Lake City. Kvůli problémům s kolenem skončila jeho cesta už v kvalifikaci.

Zazářit se naopak povedlo teprve osmnáctileté Martině Sáblíkové - ta pro české fanoušky objevila rychlobruslení. Ačkoli v Česku není jediný ovál, na němž by Sáblíková mohla trénovat, svedla obrovský souboj s nejlepšími závodnicemi světa a od stupňů vítězů ji dělil jen krůček. Podle odborníků bude Sáblíková za čtyři roky ve Vancouveru žhavým medailovým želízkem.