Na olympiádu do Turína míří rekordní česká výprava

Kateřina Neumannová, foto: ČTK

Na ZOH do italského Turína míří největší česká výprava v historii. Pod vlajkou s pěti propletenými kruhy se představí 82 našich sportovců z toho 62 mužů a 20 žen. Je to o čtyři více než před čtyřmi lety v Salt Lake City.

Předseda ČOV Milan Jirásek,  foto: ČTK
Pro téměř třetinu výpravy se bude jednat o olympijskou premiéru. Naopak běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se na vrcholné sportovní akci planety představí už popáté. Vzestup českých sportovců není jen kvantitativní. V Turínu mají reálnou šanci překonat dosavadní nejúspěšnější bilanci z francouzského Grenoblu, kde před osmatřiceti lety vybojovali jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Dokonce šest cenných kovů získali ve čtyřiaosmdesátém v Sarajevu, ovšem tehdy chyběl ten nejcennější. Předseda ČOV Milan Jirásek je přesto ve svých prognózách opatrný.

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
"Na hrách v Salt Lake City byly původně medaile dvě, ale po těch dopingových skandálech a aférách byly nakonec medaili tři. Chtěl bych, abychom počet tří medailí zopakovali přímo na sportovištích a pokud bude medailí více, budu jenom rád."

Ačkoliv Jirásek nechtěl být ve jménech konkrétní, je jasné, že horkými medailovými kandidáty jsou skokan na lyžích Jakub Janda, běžkyně Kateřina Neumannová či její kolega Lukáš Bauer, akrobatka Nikola Sudová, slalomářka Šárka Záhrobská, rychlobruslařka Martina Sáblíková a pochopitelně i hokejisté. Černým koněm může být obhájce zlata -akrobatický skokan Aleš Valenta. Alfou a omegou každých her je doprava. Předseda ČOV v tomto ohledu věří italským organizátorům jen částečně.

"Já nevím, jak budou v tomhle směru Italové důslední. Věřím, že pokud vznikne nějaký zádrhel, ihned bude odstraněn, ale my jsme si pro jistotu opatřili pro naše špičky ubytování mimo olympijskou vesnici. Aby nebyl problém například ze Sestrierre do Pragelata, tak tam máme tzv. azylové domy, kde bude před svými závody bydlet Katka Neumannová, ale i jiní závodníci."

Obavy také panují z divácké kulisy her. Domácí fanoušci o ně nejeví valný zájem.

"Já si myslím, že atmosféru budou dělat spíše zahraniční fanoušci než Italové. Samozřejmě, kdyby se olympiáda konala v době Alberta Tomby, tak by byla celá Itálie na nohou. Teď se mi zdá, že je sever v tomto směru poněkud odříznutý a projevilo se to i v přípravách a financích pro OH."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio