Před 125 lety Guth-Jarkovský založil Český výbor pro hry olympijské

Mezinárodní olympijský výbor (1896), druhý zleva stojí Jiří Stanislav Guth-Jarkovský

Češi stáli u kolébky Mezinárodního olympijského výboru, podíleli se na novodobé tváři olympismu. Guth-Jarkovský byl spoluautorem Olympijské charty.

První Český olympijský výbor  (1899) | Foto: Český svaz vzpírání
Jiří Guth-Jarkovský u rozhlasového mikrofonu  (1936) | Foto: APF Český rozhlas

Počátky olympismu v Česku sahají do posledních let 19. století. Jsou spojeny především s českým gymnaziálním profesorem Jiřím Stanislavem Guthem-Jarkovským. Ten byl už na ustavujícím kongresu v Paříži v červnu 1894 jmenován jedním z prvních dvanácti členů Mezinárodního olympijského výboru. První pokus o založení Českého olympijského výboru se kvůli nesouhlasu Sokolů nezdařil, vznikla tak až 18. května 1899. V březnu 1900 se Český olympijský výbor jako první národní olympijský výbor na světě proměnil z dočasného ve stálý orgán. Samostatnému vystoupení českých sportovců na olympiádě se snažila zabránit Vídeň, jelikož Česko bylo součástí rakousko-uherské monarchie. Českému olympijskému výboru se přesto, počínaje II. olympijskými hrami 1900 v Paříži, dařilo prosadit samostatnou účast českých sportovců na olympijských hrách, což mělo velký mezinárodně politický význam, ale pozitivně to ovlivnilo o rozvoj českého sportu.

Pierre de Coubertin a Jiří Stanislav Guth-Jarkovský v Praze | Foto: Archiv Českého olympijského výboru

Jiří Stanislav Guth-Jarkovský se díky známosti se zakladatelem novodobých olympijských her Pierrem de Coubertinem stal zakládajícím členem MOV (1894–1943), v letech 1919 až 1923 působil ve funkci generálního tajemníka a byl spoluautorem Olympijské charty.

Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: Český olympijský výbor , Wikipedia
klíčová slova:

Související