Šéf české olympijské mise našim reprezentantům věří

Foto: ČTK

V pátek byl v italském Turíně slavnostně zahájen největší zimní sportovní svátek planety. Jedná se už o jeho jubilejní dvacáté vydání. Jednotlivé sporty jsou pochopitelně rozmístěny po celém kraji Piemonte, což přináší nemalou řadu problémů.

Foto: ČTK
Od premiéry ve francouzském Chamonix uplynulo neuvěřitelných dvaaosmdesát let. Olympijská rodina se od té doby podstatně rozrostla a tak se alfou a omegou každých her stává doprava. Italští organizátoři mají co se týká transportu mezery, což potvrzuje i šéf české mise František Dvořák.

"Doprava je předem naplánovaná, jsou vytýčeny trasy a pokud my se přesouváme mezi vesnicemi, tak používáme svá auta. Ale musím říct, že je velmi špatné značení, např. když jedeme ze Sestriere do Turína. Kdo nezná přímo cestu, tak podle značení má velké problémy."

Ještě větší problémy provází ubytování olympijských účastníků.

"S ubytováním je problém z hlediska koncepce. Např. v Turíně je velmi skromné, ale největší problém je v Sestriere, kde neodhadli kapacitu. Na úkor závodníků, kteří měli mít dvoulůžkové pokoje, tak my třeba máme osm pokojů, kde jsou čtyři lůžka a z toho jedna palanda."

Český dům,  foto: ČTK
Navíc v Turíně jsou sportovci poprvé v historii rozděleni do tří olympijských vesnic, takže to spíše vypadá, jako by se v Itálii konalo naráz několik světových šampionátů.

"Bohužel, to je koncepce těchto her a myslím, že je to chyba MOV, že ji připustil. S tím se už nedá nic dělat, ale je to zásah do atmosféry her, protože řada sportovců se vůbec nepotká. V tomhle směru budou hry takové rozpačité."

Problémy s bydlením řešili i naši reprezentanti. Ne všichni se rozhodli využít oficiálního ubytování.

"Co se týká ledových sportů v Turíně, tak všichni včetně doprovodu bydlí ve vesnici. Největší problém jsou v horské oblasti pro sněhové sporty. Jelikož vesnice leží v jiné nadmořské výšce, než závodní tratě, museli jsme zajistit alternativní ubytování. Od samého začátku bydlí mimo vesnici Katka Neumannová a Šárka Záhrobská. Je to otázka klidu, fyziologie a také toho, aby se nedostali v den soutěže do problémů s transportem na sportoviště."

Chválu si domácí organizátoři od Dvořáka nevysloužili ani co se týče samotné propagace her. Na nádhernou atmosféru norského Lillehammeru se v Turíně zatím jen vzpomíná.

Foto: ČTK
"Je fakt, že když projíždíte Turínem nebo se vracíte do hor, tak to nevypadá, že by kraj nějak olympiádou žil. Vstupenky jdou trochu mimo nás, nicméně nás bombardují čeští fanoušci a sdělují nám, že vstupenky nejsou. Tady jsou zase zcela opačné informace, tak nevím, jestli je chyba v organizaci nebo se změnila situace a vstupenky jsou vyprodány."

Největší organizační starosti měl Dvořák před začátkem her. Po rozběhnutí samotných soutěží se snaží být přítomen maximu disciplín s českou účastí. Pochopitelně, že v tomto ohledu má své priority.

"Chtěl bych být na všech sportech, zvláště kde se očekává dobrý výsledek. Moje přítomnost bude dána potřebami jedn. sportů. Některé si nechci nechat ujít, zejména Katku Neumannovou, protože jsem původem běžec na lyžích, samozřejmě pojedu na hokej a pokud mi to čas dovolí, tak chci navštívit všechny sporty. Jako pro šéfa mise je to moje povinnost."

Co se týče předpovědi úspěchů naší výpravy, je šéf české mise optimistický. Jeho medailová prognóza je opravdu velmi odvážná.

"Uplynulá sezóna byla velmi úspěšná pro zimní sporty. Pokud se to podaří zopakovat, bude u nás hodně radosti. Myslím, že dobrých umístění včetně medailových bude kolem deseti, nejcennějších kovů by mohlo být i šest."

Následujících 14 dnů dá odpověď, zda se česká výprava vrátí z Turína jako nejúspěšnější v historii.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio