Jedenáctka olympijských stipendistů

Místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák, foto: ISIFA/ Lidové noviny, Tomáš Krist

Připravit se dobře na sportovní podnik typu olympijských her je náročné nejen fyzicky a organizačně, ale i finančně. Nejeden sportovec by mohl vyprávět o tom, jak byl předem handicapován nedostatkem peněz, a tudíž i možností dosáhnout kvalitní přípravou odpovídající formy. Proto několik českých olympioniků s povděkem přijalo možnost získat stipendium Mezinárodního olympijského výboru na přípravu, aby měli větší šanci se kvalifikovat na olympiádu do Londýna 2012.

Místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák,  foto: ISIFA/ Lidové noviny,  Tomáš Krist
Je jich jedenáct, a není to fotbalový tým. Jde o jedenáct českých sportovců, tři muže a osm žen, kteří mohou po dva roky využívat pravidelnou měsíční finanční podporu na přípravu, aby měli větší šanci se kvalifikovat na olympiádu do Londýna 2012. Peníze rozděluje Mezinárodní olympijský výbor z fondu olympijské solidarity. Stipendia ve výši 700 dolarů budou do 31. srpna 2012 dostávat veslařka Denisa Čvančarová, jachtařka Veronika Fenclová, triatlonistka Vendula Frintová, oštěpař Petr Frydrych, moderní pětibojařka Lucie Grolichová, jezdec Jaroslav Hatla, překážkářka Zuzana Hejnová, moderní gymnastka Monika Míčková, sportovní gymnastka Kristýna Pálešová, cyklistka Jarmila Machačová a kordista Jiří Beran. Místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák Českému rozhlasu objasnil, na co je stipendium určeno:

"Sportovci dostávají takovou docela zajímavou částku jako přilepšení především na specifiku olympijské přípravy. Ten program je velmi volný, lze ji použít téměř na všechno: tréninkové campy, samozřejmě i pro osobní trenéry, pro sparing, pro nějaké sportovně-technické záležitosti. Takže skutečně je takovým impulsem pro zkvalitnění specifiky olympijské přípravy."

Čeští 'stipendisté' spolu s místopředsedou Českého olympijského výboru Františkem Dvořákem a Janem Železným,  foto: Archiv ČOV
František Dvořák také prozradil, jakým způsobem vznikl jedenáctičlenný seznam sportovců:

"Z 28 sportů požádalo o olympijská stipendia jedenáct sportu. Celkem bylo 15 adresných návrhů. My jsme ty věci probrali, posunuli jsme je dle určitého protokolu do Lausanne na Olympijskou solidaritu, a bylo nám potvrzeno 11 návrhů z deseti sportů."

"Mezinárodní olympijský výbor jen prosí národní olympijské výbory, abychom nenavrhovali zavedené sportovce, kteří už mají osobní sponzory a jsou takzvaně bohatí. Spíš by to měli být sportovci, kteří mají kariéru před sebou, ale současně mají odpovídající výkonnost," dodal František Dvořák.

Využití peněz bude zřejmě různé i proto, že se u jednotlivých stipendistů jedná o rozdílné sportovní disciplíny. Například oštěpař Petr Frydrych už ví, jak s nimi naloží:

"U mne to padne určitě hlavně na maséra, fyzioterapeuta, jelikož ještě musím nějaké zdravotní věci doladit, takže mi to určitě hodně pomůže. Doufám, že se všichni sejdeme i v Londýně v mnohonásobné sestavě, a pokud se olympijský výbor trefil do černého, jako že doufám, že ano, tak třeba se budeme potkávat i po olympiádě při jiných příležitostech. Určitě mi to hodně pomůže, máme finančně náročnou přípravu tím, že potřebujeme přes zimu trénovat v teple Jižní Afriky nebo Kanárských ostrovů," plánuje Petr Frydrych.

Také překážkářka Zuzana Hejnová využije podporu na nezbytnou přípravu v zahraničí a na zajištění fyzioterapeuta. "Vzhledem k náročnosti zimní přípravy na ně obvykle nezbývá, přitom je to strašně důležité. Už jsem byla na olympiádě v Pekingu, jela jsem tam jako nováček, a dopadla jsem dobře," připomněla své olympijské finále překážkářka Zuzana Hejnová. "V Londýně chci podat ještě lepší výkon," dodala čtvrtá z běhu na 400 metrů překážek na loňském mistrovství Evropy v Barceloně.

"Je to částka braná jako přilepšení a zkvalitnění na specifikum olympijské přípravy. Její použití je volné, lze z ní platit trenéry, sparing, kempy či sportovně-technické záležitosti. Doufáme, že se stipendistům zadaří a všichni budou v Londýně,"řekl místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Před olympiádou v Pekingu 2008 pobíralo stipendia devět českých sportovců, před Aténami, o čtyři roky dříve, šest. Z nich moderní pětibojař Libor Capalini získal v Řecku bronz.

Mezinárodní olympijský výbor celkem na Olympijské hry 2012 v Londýně rozdělí 19 milionů dolarů. Českým sportovcům pošle 184 800 dolarů, tedy v přepočtu asi 3,3 milionu korun. "Mezinárodní olympijský výbor před olympiádou v Pekingu rozdělil 16 miliónů dolarů, teď ještě o tři víc. Snažíme se tímto způsobem pomáhat, dál propagovat olympijskou myšlenku,"řekl člen Mezinárodního olympijského výboru, trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný.

Existuje několik variant tohoto podpůrného programu. Českých sportovců se týká varianta NOC Training Option, což znamená variantu přípravy v domácích podmínkách na sportovištích schválených Českým olympijským výborem.

Ani triatlonistka Vendula Frintová rozhodně nemá obavy, že by částku nevyužila. "Připravuji se v mezinárodní skupině v Austrálii, letos jsem tam půl roku, příští rok asi pět měsíců. Letenka není levná, musím platit podnájem a i ceny tam jsou vyšší než tady,"říká Vendula Frintová. Název stipendium navozuje domněnku, že jeho příjemci jsou pouze sportovci-studenti, ale v tomto případě tomu tak není. Tři sportovkyně ze zmíněné jedenáctky sice ještě nemají dvacet let, ale věkový průměr této skupiny je 25 let. Zvyšuje ho mimo jiné (ženy přece jmenovat nebudu) sedmatřicetiletý jezdec na koni Jaroslav Hatla:

"Určitě mě to překvapilo, ale jsem strašně rád, protože u jiných sportů se dá říct, že sportovci nemohou až tak dlouho závodit, kdežto já jsem myslím ve věku, kdy se pořád mám ještě co učit. Ba naopak. Já myslím, že výsledek právě v jezdectví může přijít i v tom pozdějším věku."

Mezi příjemci stipendia Mezinárodního olympijského výboru je i jachtařka Veronika Fenclová, která se svým sportem začala v poměrně útlém věku:

"Já ho vlastně dělám od sedmi let, odmala. Zkoušela jsem různé sporty. V té době se ještě dělaly nábory do klubů, a tak mě mamka přihlásila na nábor. A náhodně jsem zůstala u jachtingu. Když jsem byla malá, jezdila jsem na dvouposádkové lodi. V sedmi letech se většinou člověk bojí, že se s tou lodí převrátí, ale zůstala jsem u toho. Určitě tam byla dobrá parta. Pak jsem se postupně zlepšovala a výsledky mě asi u toho udržely."

Na olympijských hrách se jachtařka Veronika Fenclová dosud nepředstavila, to by se ale v roce 2012 mělo změnit. Loni totiž zažila nejlepší sezonu v kariéře - v celkovém hodnocení Světového poháru skončila druhá, sedmá skončila na evropském šampionátu a na mistrovství světa byla 14. A právě s tímto výsledkem spokojená nebyla:

"Určitě to bylo zklamání, a to hlavně proto, že jsem se propadla ze sedmého na čtrnácté místo poslední rozjížďkou, která se bohužel nedala škrtnout, protože v jachtingu jsou speciální pravidla. Na tom mistrovství světa se jedna rozjížďka, ta finálová, nedala škrtnout a další už jsme neujely kvůli počasí. To mě bohužel stálo těch sedm míst a bylo to určité zklamání."

Zklamáním by pro Veroniku Fenclovou bylo také to, kdyby chyběla na olympiádě v Londýně. Tomu se proto přizpůsobí program následující sezóny. Na čínskou olympijskou regatu se smolně nekvalifikovala:

"My máme kvalifikaci až v prosinci a před tím máme ještě testovací regatu přímo ve Weymouth v Anglii, takže obě tyhle regaty bych určitě chtěla jet. Samozřejmě se budu připravovat hlavně na Perth v Austrálii, kde bude kvalifikace. Tam budu směřovat plán té sezóny."

S pomocí olympijského stipendia získá ještě stále devětadvacetiletá jachtařka Veronika Fenclová vítanou pomoc. "V jachtingu se každý peníz hodí. Půjde to na trenéra," rozhodla se. Kouč Jakub Kozelský od ní za to, že se jí intenzivně věnoval, nedostával nic. "Teď bude mít plat," dodala spokojeně Veronika Fenclová k měsíčnímu příspěvku 700 dolarů z programu Olympijské solidarity.

klíčové slovo:
spustit audio