Sport

Třetí a čtvrté kolo sobotního individuálního závodu na mistrovství světa v letech na lyžích bylo zrušeno, platí výsledky z pátku. Mistrem světa je Němec Severin Freund, stříbro získal Nor Anders Bardal, třetí místo patří Slovinci Peteru Prevcovi. Nejlepším Čechem byl na šestém místě Roman Koudelka, který v pátek předvedl vůbec nejdelší skok druhého kola 197 metrů. Jan Matura je čtrnáctý, Antonín Hájek a Jakub Janda se podělili o 21. místo. Hájek je po pátečním pádu na dojezdu v pořádku a dnes měl v úmyslu závodit. Předpověď už od začátku dávala tušit, že se skákat nebude. V Harrachově foukalo až 10 metrů za sekundu, v nárazech ještě silněji. Ještě horší předpověď je na neděli, kdy by se měl konat odpolední dvoukolový závod družstev.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla poosmé za sebou Světový pohár na dlouhých tratích. Stačilo jí k tomu čtvrté místo v sobotním závěrečném závodě na 3000 metrů při finále SP v Heerenveenu. Z překvapivého vítězství se radovala domácí Annouk van der Weijdenová. Na stejném místě se za týden uskuteční mistrovství světa ve víceboji, Sáblíková se jej ale nezúčastní, protože ukončila sezonu. "Sice Martina nebyla na pódiu, ale zajela jeden ze svých nejrychlejších časů v Heerenveenu. Pod 4:04 tady jela asi jen jednou. Soustředila se na to, co bylo důležité, a to tady bylo vyhrát pohár, což se podařilo," řekl ČTK trenér Petr Novák. Karolína Erbanová obsadila na pětistovce deváté místo. V průběžném pořadí je před nedělním programem čtrnáctá.

Biatlonistka Gabriela Soukalová obsadila ve sprintu Světového poháru v Kontiolahti třetí příčku a počtvrté v sezoně se dostala na stupně vítězů. Pozice mezi nejlepšími třemi těsně unikla Ondřeji Moravcovi, jenž prohrál souboj o bronz o tři desetiny sekundy. Majitelka dvou stříbrných medailí z olympijských her v Soči Soukalová dnes na rozdíl od čtvrtečního prvního sprintu, v němž byla sedmá, odstřílela bezchybně. Z druhé návštěvy střelnice dokonce odjížděla s náskokem necelých tří sekund na průběžném prvním místě, pak se ale u ní projevil úbytek sil způsobený prodělanou nemocí a začala mírně ztrácet.

Nor Martin Johnsrud Sundby poprvé v kariéře ovládl celkové pořadí Světového poháru běžců na lyžích. Letošní vítěz Tour de Ski dnes dojel ve skiatlonu ve Falunu těsně druhý za Kanaďanem Alexem Harveyem a pomyslné žezlo krále běžců převzal po krajanovi Petteru Northugovi. Nejlepší český reprezentant Lukáš Bauer dojel ve skiatlonu na 30 km desátý. Až poslední závod sezony rozhodne o vítězce SP mezi ženami. Norka Therese Johaugová porazila ve skiatlonu krajanku Marit Björgenovou a zvýšila před ní náskok v boji o velký křišťálový glóbus na sedm bodů. Z českých běžců se nejvíce dařilo Evě Vrabcová-Nývltová, která dojela ve skiatlonu devátá. O místo horší byl Lukáš Bauer a Martin Jakš dojel 17.

Lyžařce Šárce Strachové nevyšel útok na stupně vítězů ve slalomu ve finále Světového poháru v Lenzerheide. Po prvním kole byla těsně čtvrtá, ale nakonec obsadila sedmé místo. Suverénně zvítězila držitelka malého glóbu za disciplínu a olympijská vítězka ze Soči Mikaela Shiffrinová z USA. Sedmé místo je druhým nejlepším výsledkem české slalomářky v sezoně. Lepší byla jen před týdnem ve švédském Aare, kde dojela šestá. Na olympiádě v Soči skončila desátá.

Hokejisté Slavie zvítězili ve čtvrtém utkání předkola play off extraligy nad Pardubicemi 1:0, srovnali stav série na 2:2 a vynutili si rozhodující pátý zápas. O postupujícím do čtvrtfinále se rozhodne v neděli na východě Čech. Jedinou branku utkání vstřelil v 54. minutě Marek Tomica, brankář Dominik Furch udržel poprvé v sérii čisté konto.

Český cyklista Zdeněk Štybar se před nedělní závěrečnou etapou závodu Paříž-Nice posunul na průběžné třetí místo. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu obsadil v sobotním sedmém dílu osmou pozici ve stejném čase jako vítěz Tom Jelte Slagter z Nizozemska. Štybarovi, jenž se v pátek blýskl třetím místem v páteční nejdelší etapě závodu, pomohla k posunu z průběžné čtvrté příčky smůla Brita Gerainta Thomase. Bývalý lídr závodu a aktuálně druhý muž celkového pořadí měl zhruba pět kilometrů před cílem pád, dojel s velkou ztrátou a propadl se do čtvrté desítky pořadí.

České basketbalistky si na podzimním mistrovství světa zahrají v základní skupině se Španělskem, Brazílií a Japonskem. Rozhodl o tom dnešní los.