Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála posedmé za sebou hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích. Dvojnásobná olympijská vítězka, jež se v této sezoně potýká s problémy se zády, potvrdila celkové první místo v závodu na 3000 metrů v Heerenveenu. Pětadvacetiletá Sáblíková na oválu Thialf zajela čas 4:07,44 a ztratila 8,76 sekundy na vítězku Ireen Wüstovou. Domácí hvězda vyhrála suverénně v rekordu dráhy 3:58,68 s více než šestisekundovým náskokem před krajankami Diane Valkenburgovou a Lindou de Vriesovou.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila třetí pozici v konečném hodnocení Světového poháru na 1000 metrů a poprvé v kariéře skončila v celkovém pořadí sezony na stupních vítězů. Ve finále v Heerenveenu dojela dvacetiletá Češka osmá. Erbanové patřilo před závěrečným závodem druhé místo a teoreticky ještě mohla SP celkově vyhrát. V poslední rozjížďce jela s vedoucí ženou SP Heather Richardsonovou a časem 1:16,34 Američanku zhruba o půl sekundy porazila.

Premiérový hattrick Milana Baroše v české lize zajistil fotbalistům Ostravy v utkání 19. kola první ligy výhru 3:0 nad Hradcem Králové. Jednatřicetiletý útočník si podmanil utkání, připsal si první střelecké zásahy po návratu do nejvyšší soutěže a nasměroval Baník do středu tabulky, kde zatím Slezanům patří deváté místo.

Fotbalisté Liberce otočili duel 19. kola první ligy s Českými Budějovicemi a nad Dynamem doma zvítězili 3:1. Hosty poslal do vedení po čtvrthodině Jakub Hora, ještě do půle ale srovnal Ondřej Kušnír a v 78. minutě svým premiérovým gólem v české lize rozhodl Ukrajinec Sergej Rybalka. Na obě branky Slovanu přihrál Jiří Štajner. gól v nejvyšších soutěžích a zatím se tak nedočkal vstupu do Klubu ligových kanonýrů. V 90. minutě přidal třetí gól domácích bek Jiří Fleišman.

Alena Housová se stala podeváté v kariéře vítězkou Světového poháru v jízdě na skibobech. Po loňském druhém místě zvítězila v desetidílném seriálu s náskokem 21 bodů před další Češkou Klárou Hofmanovou, třetí skončila obhájkyně prvenství Lisa Zaffová z Rakouska. Housová vyhrála v této sezoně šest z osmi závodů, do kterých nastoupila, ve zbývajících byla druhá, navíc kvůli nemoci zmeškala stejně jako Hofmanová oba zahajovací domácí závody SP v Deštném. Sezonu završila v rakouském Aigenu druhým místem v super-G a triumfem ve slalomu.

Čeští ragbisté prohráli v mistrovství Evropy divize 1B i čtvrtý zápas. V Praze podlehli vedoucímu Německu 8:27 a v tabulce šestičlenné soutěže jsou předposlední. Za týden se v Kišiněvě utkají s posledním Moldavskem.

Snowboardcrossařka Eva Samková skončila na Světovém poháru ve Švýcarsku osmá a počtvrté za sebou se dostala do elitní desítky. V Arose vyhrála Kanaďanka Dominique Maltaisová, která tak zvýraznila vedení v průběžném pořadí.

Biatlonista Ondřej Moravec skončil sedmý ve sprintu Světového poháru na olympijské trati v Soči. Závod na 10 kilometrů vyhrál již jistý vítěz seriálu Martin Fourcade z Francie. Moravec jednou chyboval na střelecké položce vestoje a musel na trestný okruh. Ke stupňům vítězů mu chybělo zhruba deset sekund, na Fourcadea ztratil minutu.

Bývalá vynikající česká tenistka Jana Novotná se vydala na trenérskou dráhu. Svěřenkyní wimbledonské vítězky z roku 1998 se stala světová jedenáctka Marion Bartoliová.

Tenistka Klára Zakopalová otočila na turnaji v Indian Wells zápas s Izraelkou Šahar Peerovou a po vítězství 6:7, 6:2 a 6:3 postoupila do třetího kola. V něm se v česko-slovenském souboji utká s nasazenou dvanáctkou Dominikou Cibulkovou.

Aleš Razým postoupil jako jediný z českých běžců na lyžích na Světovém poháru v Lahti do vyřazovacích jízd sprintu volnou technikou. V kvalifikaci obsadil 28. místo s odstupem 3,37 sekundy za nejrychlejším Rusem Glebem Retivychem.

Fotbalisté pražské Slavie po sedmi zápasech v první lize zvítězili. V 19. kole vyhráli v Brně 1:0 a posunuli se na osmé místo tabulky, mimo jiné právě před svého soupeře. Venku slávisté zvítězili poprvé od října 2011. Utkání chudé na šance rozhodl po hodině hry Juhar, jehož střelu brankář Doležal podcenil a míč pustil do sítě.

Petra Kvitová oslavila své páteční 23. narozeniny postupem do třetího kola v Indian Wells. Pátá nasazená Češka sehrála třísetovou bitvu s Běloruskou Olgou Govorcovovou, kterou po dvou hodinách a 21 minutách udolala 6:4, 3:6 a 6:3.

Klára Spilková si ve třetím kole golfového turnaje na Ladies European Tour (LET) v Číně pohoršila a před finálovým dnem jí patří 37. místo. Po dvou kolech se shodným výkonem 71 tentokrát česká hráčka spotřebovala na obejití hřiště v Chaj-kchou o pět ran více a propadla se z 21. pozice.

Hokejisté Olomouce vyhráli v semifinálové sérii play off první ligy nad Ústím nad Labem i druhý zápas a ujali se vedení 2:0 na zápasy. Druhý tým po základní části doma zvítězil jasně 5:1.

Biatlonistka Gabriela Soukalová obsadila ve sprintu Světového poháru na olympijských tratích v Soči s třemi chybami při střelbě vestoje 17. místo. V husté chumelenici si připsala druhé vítězství v kariéře Polka Magdalena Gwizdoňová.

Basketbalistky USK Praha mají šanci počtvrté za sebou získat Český pohár. V semifinále v Mladé Boleslavi porazily VŠ Praha 80:55 a v nedělním finále vyzvou stejně jako vloni svého úhlavního rivala čtrnáctinásobného vítěze poháru IMOS Brno. Moravanky v derby s Valosunem Brno vyhrály 71:61.

České družstvo skokanů na lyžích ve složení Lukáš Hlava, Roman Koudelka, Jakub Janda a Jan Matura obsadilo v závodě Světového poháru v Lahti sedmé místo. Suverénně vyhráli Němci před Nory a Poláky. České kvarteto zopakovalo umístění z posledního závodu SP v letech v Oberstdorfu i z nedávného světového šampionátu ve Val di Fiemme. Nejlepším výsledkem v sezoně tak zůstává páté místo z lednového mítinku v Zakopaném.

Autor: Jan Charvát