Ze sportu:

Vladimír Šafařík nahradí pro finále Davisova poháru se Srbskem v roli kapitána českého týmu Jaroslava Navrátila, který v Bělehradu chybí kvůli plicní embolii. Poslední krok k obhajobě titulu čeká tenisty od pátku do neděle. Navrátil je od středy v prostějovské nemocnici a jako svůj záskok doporučil Šafaříka. Devětačtyřicetiletý Šafařík zná daviscupové prostředí dokonale. Bývalý ligový tenista v mládežnických a dorosteneckých kategoriích je od roku 1999 hlavním organizátorem domácích i zahraničních utkání Davis Cupu i Fed Cupu.

Fotbalová reprezentace bude v pátečním přípravném utkání s Kanadou postrádat kapitána Tomáše Rosického, kterého na sraz týmu nepustí nemoc, a Vladimíra Daridu. Záložník Freiburgu si ve čtvrtečním utkání Evropské ligy s Estorilem poranil mezižeberní sval. Oba se proto omluvili trenérovi národního týmu Josefovi Pešicemu.

Fotbalový obránce David Bystroň, který si odpykává dvouletý trest za pozitivní dopingový nález, dostal povolení trénovat a od úterý se začne připravovat s Plzní. Trest mu vyprší 3. ledna. "Naší žádosti na orgány UEFA a FIFA o umožnění tréninku před vypršením Davidova trestu bylo vyhověno. Počínaje úterním dopolednem se tak David připojí k týmu," řekl generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Silniční cyklista Roman Kreuziger získal Cenu Roberta Bakaláře za přínos a propagaci české cyklistiky. Při třetím ročníku ankety pojmenované po populárním televizním komentátorovi byla společně s profesionálem ze stáje Saxo-Tinkoff oceněna i Česká spořitelna.

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z New Jersey jako osmý hráč v historii NHL překonal hranici 1700 kanadských bodů. Díky gólu a asistenci v nedělním utkání s Nashvillem (5:0) si jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v dějinách prestižní soutěže vylepšil bilanci na 1701 bodů za 686 branek a 1015 asistencí z 1408 utkání.

Fotbalová Sparta v utkání 14. kola nejvyšší soutěže zaváhala v Olomouci a po remíze 1:1 se její náskok na druhou Plzeň zmenšil na pět bodů. Domácí pod staronovým koučem Zdeňkem Psotkou vedli trefou Martina Doležala, bod však hostům zajistil osmou brankou sezony Josef Hušbauer. Pražané tak ani po patnácti a půl letech neodjeli z Hané s prázdnou a aktuální ligovou neporazitelnost natáhli na šestnáct utkání.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se na úvod Světového poháru nedočkala vítězství, ale s medailovými výsledky z obou individuálních startů v Calgary byla spokojená. K druhému místu na trati 3000 metrů přidala bronz z patnáctistovky v českém rekordu 1:54,44 a na prahu olympijské sezony potvrdila, že je dobře připravená. Dosažené časy jí navíc dávají jistotu startu na hrách v Soči.

Rychlobruslařce Karolíně Erbanové nevyšel podle představ její první start v sezoně Světového poháru na kilometrové trati. Třetí žena celkového hodnocení minulého ročníku obsadila v Calgary 14. místo, časem 1:15,04 minuty zůstala na tamním rychlém oválu daleko za vlastním českým rekordem (1:13,84).

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil mění stáj. V příští sezoně bude v šampionátu Moto3 jezdit za elitní Team Calvo, v jehož barvách se letos stal mistrem světa Španěl Maverick Viňales. Dvacetiletý Kornfeil v této sezoně závodil za RW Racing GP a dokončil ji na jedenáctém místě, tedy nejlépe v dosavadní kariéře. Přesto nebyl s konečným umístěním spokojený, protože neudržel postavení v elitní desítce.

Dva měsíce před startem je dálkový běh na lyžích Jizerská padesátka vyprodán. Do stopy závodu na 50 km klasickou technikou v Bedřichově 12. ledna vyrazí 4800 závodníků z třiceti zemí světa.

Autor: Jan Charvát