Ze sportu:

Kateřina Nash vyhrála v kanadském Mont-Sainte-Anne poprvé v kariéře závod Světového poháru v cross country na horských kolech. Pětatřicetiletá bikerka tak absolvovala vydařenou generálku na mistrovství světa, jež se koná za tři týdny v Jihoafrické republice.

Plavkyně Simona Baumrtová obsadila na Světovém poháru v krátkém bazénu v Berlíně v závodě na 50 m znak třetí místo a časem 26,55 vylepšila vlastní český rekord o šest setin. Za vítěznou Ajou Terakawovou z Japonska jednadvacetiletá reprezentantka zaostala o 49 setin, od druhé Aleksandry Urbanczykové z Polska ji dělilo 43 setin.

Dálkařka Jana Korešová do finále mistrovství světa v Moskvě nepostoupila. V kvalifikaci skočila 618 centimetrů a obsadila 26. místo.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková postoupily v Berlíně poprvé v kariéře na turnaji Světového okruhu do semifinále.

Hráči Ústí nad Labem udrželi ve 3. kole Fotbalové národní ligy neporazitelnost a jsou v čele neúplné tabulky. Severočeši zdolali Třinec 3:1 a na prvním místě druhé nejvyšší soutěže mají jednobodový náskok před třemi týmy. České Budějovice a Karviná ale mohou ústecké fotbalisty z vedoucí příčky sesadit, neboť mají zápas k dobru.

Tyčkař Jan Kudlička a kladivář Lukáš Melich bez problémů postoupili na mistrovství světa v atletice v Moskvě do finále. Kudlička skočil v kvalifikaci 565 centimetrů a prošel z prvního místa, Melich splnil limit (77 m) hned prvním kvalifikačním pokusem 78,52 metru. Naopak šampionát už skončil pro dalšího tyčkaře Michala Balnera, který neskočil základní výšku, i pro osmistovkaře Jana Kubistu. Ten neprošel časem 1:47,66 minuty z rozběhu.

České volejbalistky prohrály na turnaji Grand Prix v Hongkongu s Tureckem 0:3 po setech 23:25, 18:25 a 15:25. Z pěti dosavadních zápasů vyhrály svěřenkyně trenéra Carla Parisiho jediný, v Hongkongu zatím nezískaly ani set. V neděli se pokusí svoji bilanci vylepšit v duelu proti Argentině.

Fotbalisté Slavie vyhráli v předehrávce 4. kola první ligy na hřišti Dukly 1:0 a po prvním vítězství v sezoně opustili předposlední příčku. Utkání rozhodl v prvním poločase kapitán hostů Kisel, v nastaveném čase pak dostal červenou kartu domácí Vorel.

Tenistka Petra Kvitová vypadla na turnaji v Torontu ve čtvrtfinále. Šestá nasazená hráčka podlehla Soraně Cirsteaové z Rumunska 6:4, 5:7 a 2:6, v utkání celkem sedmkrát ztratila servis. Přišla tak o naději na obhajobu titulu z Rogers Cupu, který loni vyhrála v Montrealu.

V Moskvě dnes začne atletické mistrovství světa a v první den soutěží bude na olympijském stadionu v Lužnikách ve hře i pět českých reprezentantů. Kvalifikace čeká medailovou naději Lukáše Melicha v hodu kladivem, o postup budou usilovat také tyčkaři Jan Kudlička s Michalem Balnerem, osmistovkař Jan Kubista a dálkařka Jana Korešová.

Hokejisté Komety Brno vyhráli i druhý přípravný zápas před startem extraligy. V domácím prostředí před více než dvěma tisíci diváků porazili nováčka Kontinentální ligy Admiral Vladivostok 4:1. Dvěma góly se o to zasloužil útočník Vojtěch Němec. Ruský tým, který je v Česku na soustředění, prohrál i druhý souboj s českým soupeřem. V úterý nestačil na Plzeň.

Českobudějovičtí fotbalisté Jindřich Kadula a Ondřej Otepka v noci ze středy na čtvrtek ve městě bezdůvodně fyzicky napadli kolemjdoucího muže. Vedení Dynama sedmnáctiletého Otepku s okamžitou platností vyřadilo z klubu, o dva roky starší člen druholigového týmu Kadula nesmí hrát soutěžní zápasy a dostal pokutu ve výši několikanásobku měsíční mzdy.

Čeští hokejisté prohráli v semifinále Memoriálu Ivana Hlinky hráčů do 18 let v Břeclavi s týmem USA 3:5 a dnes je čeká souboj o třetí místo s Ruskem. Američané se ve finále utkají s Kanadou, která ovládla předešlých pět ročníků tradičního turnaje.

České volejbalistky prohrály na turnaji Grand Prix v Hongkongu s Tureckem 0:3. Z pěti zápasů zatím svěřenkyně trenéra Parisiho vyhrály jediný.

Golfistka Klára Spilková slibně rozehrála turnaj Pilsen Golf Masters 2013 na hřišti Plzeň-Dýšina. Česká jednička je i díky birdie na poslední jamce dne na skóre -2, což aktuálně znamená 17. místo. První kolo se ale bude kvůli bouřce a dešti dohrávat v sobotu. Z hráček, které obešly všechny jamky, se blýskla bývalá světová jednička Ai Mijazatová z Japonska výsledkem -6.