Ze sportu:

Čeští skokani na lyžích Roman Koudelka, Lukáš Hlava, Jakub Janda a Jan Matura skončili sedmí v soutěži družstev na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Popáté za sebou získali titul mistrů světa Rakušané. Stříbro vybojovalo kvarteto Norska a bronz mají Němci. Nejlepší výkon z Čechů předvedl pátý muž z velkého můstku Matura, který v prvním kole skočil 124,5 a v druhém 128,5 metru. Češi zaostávali v boji o šesté místo za Slovinci v polovině závodu o 2,1 bodu, ale nakonec na ně ztratili přes dvacet bodů.

Tenista Tomáš Berdych nenavázal na Petru Kvitovou a titul v Dubaji nezískal. Třetího nasazeného zastavil až ve finále první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska, s nímž Berdych prohrál ve dvou setech 5:7 a 3:6. Dvaadvacetiletá Kvitová dokázala v Dubaji před týdnem ovládnout dvouhru žen a na okruhu WTA si připsala jubilejní desátý titul v kariéře. Berdych mohl získat devátý vavřín, ale neuspěl a zhoršil si bilanci ve finálových zápasech na osm výher a deset porážek.

Tenistka Karolína Plíšková postoupila v Kuala Lumpuru poprvé v kariéře do finále turnaje WTA. Čtvrtou nasazenou Japonku Ajumi Moritaovou porazila hladce 6:0, 6:2. Utkání trvalo jen 48 minut. O titul se dvacetiletá česká hráčka v neděli utká s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, která vyřadila turnajovou trojku Rusku Anastasju Pavljučenkovovou.

Český tyčkař Jan Kudlička je ve finále halového mistrovství Evropy v atletice v Göteborgu. V první kvalifikační skupině skočil napoprvé 570 cm, což mu bez problémů stačilo k postupu, byť kvalifikační limit byl o pět centimetrů výš. Výkon mu zajistil i účast na letním světovém šampionátu v Moskvě, neboť se jedná o přísnější limit A.

Sprinterka Kateřina Čechová prošla druhým časem české historie 7,25 sekundy do semifinále běhu na 60 metrů na halovém mistrovstvím v atletice v Göteborgu. Zaostala jen o setinu za vlastním českým rekordem z letošního domácího šampionátu. Do druhého kola postoupila i druhá česká zástupkyně Barbora Procházková, jíž naměřila časomíra 7,40 sekundy.

Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila na Světovém poháru v Erfurtu dvakrát předposlední. Nejprve obsadila 19. místo v závodu na 500 metrů a na stejné příčce dojela i v následující patnáctistovce.Na pětistovce připravilo dvacetiletou reprezentantku o naději na lepší výsledek podklouznutí brusle v první zatáčce, po kterém se musela znovu rozjíždět. Sama Erbanová přesně nevěděla, co se jí na pětistovce přihodilo. "Když se koukli na záznam, tak mi říkali, že jsem snad do něčeho vjela. Nevím. Prostě mi to nějak uklouzlo," řekla.

Šárka Pančochová vyhrála jako první Češka sérii World Snowboard Tour. Po čtvrtém místě ve slopestylu na US Open ve Vailu ovládla hodnocení disciplíny i celkové pořadí snowboardistek. V celkovém konečném pořadí WST nasbírala 2936 bodů. Druhou Finku Enni Rukajärviovou předstihla o 153 bodů.

Běžkyně Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová postoupily na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu v závodu na 400 metrů s přehledem do nedělního finále. Ve druhém semifinále obsadily české reprezentantky druhé a třetí místo za Britkou Perri Shakesovou-Draytonovou, která se časem 51,03 sekundy posunula do čela letošních evropských tabulek. Hejnová na druhém místě si vylepšila halový osobní rekord o téměř celou sekundu na 51,27. Obhájkyně titulu Rosolová byla třetí v čase 52,12, čímž dosáhla svého nejlepšího výkonu v sezoně.

Tyčkařka Jiřina Svobodová na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu medaili nezískala. Vítězka loňského letního evropského šampionátu v Helsinkách skončila výkonem 462 cm čtvrtá. Stejnou výšku zdolala i bronzová Ruska Anželika Sidorovová. Svobodovou o cenný kov připravila jedna oprava na 452 cm, které ruská tyčkařka skočila napoprvé. Zvítězila Britka Holly Bleasdaleová, která až v rozeskakování předčila Annu Rogowskou z Polska.

Člen české reprezentace v běhu na lyžích Jiří Horčička z Dukly Liberec vyhrál úvodní závod na 4 km volnou technikou o Sporten Zlatou lyži v Novém Městě na Moravě. Horčička, který se nevešel do nominace na mistrovství světa ve Val di Fiemme, si dal vítězstvím dárek k narozeninám. "Snažím se sbírat body, neboť vedoucí závodník Slavic Cupu má možnost startovat v závěru sezony ve Světovém poháru a v první periodě příštího ročníku. Kvůli nemoci jsem absentoval. Ale pokud se mi podaří uspět i v neděli, mohl bych se na první místo průběžné klasifikace dostat," řekl Horčička.

Český hokejista Vladimír Sobotka byl v pátečním utkání NHL jedním z hlavních strůjců výhry St. Louis nad Edmontonem 4:2. Pětadvacetiletý útočník vstřelil gól, na další přihrál a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Výškař Jaroslav Bába vybojoval na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu třetí místo. Obhájce stříbrné medaile skočil ve finále 231 cm a nestačil jen na Rusy Sergeje Mudrova a Alexeje Dmitrika. Bába přidal po pátečním bronzu koulaře Ladislava Prášila na konto české výpravy druhou medaili. Pro osmadvacetiletého výškaře je to čtvrtý cenný kov z velké akce: ve sbírce má i olympijský bronz z Atén a třetí místo z halového mistrovství světa v roce 2004. O centimetr si vylepšil letošní maximum.

Český útočník Tomáš Dočekal vstřelil svůj první gól v polské fotbalové lize. Piast Gliwice díky jeho příspěvku remizoval doma 1:1 se Zaglebie Lubin, které vede trenér Pavel Hapal. Bývalý hráč Viktorie Žižkov, vedle kterého se dostal do sestavy Gliwic i stoper Jan Polák, prostřelil dva obránce.

Autor: Jan Charvát