Ze sportu:

Čeští tenisté vedou v utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru nad Itálií 4:0. Čtvrtý bod v neděli v ostravské hale přidal za již rozhodnutého stavu Lukáš Rosol, který porazil Andrease Seppiho ve třech setech 4:6, 6:3 a 6:4. V závěrečném duelu nastoupí deblový specialista František Čermák a Simone Bolelli. Čeští tenisté se ve čtvrtfinále utkají se Srbskem. Čtvrtfinále je na programu v České republice 6. až 8. dubna.

Čeští hokejisté porazili ve svém posledním zápase na Švédských hrách Rusko jednoznačně 4:0 a částečně tak odčinili sobotní debakl s Finskem. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika vstřelili na třetím turnaji seriálu Euro Hockey Tour tři branky v přesilových hrách, gólman Jakub Kovář udržel čisté konto.

Roman Šebrle obhájil titul mistra republiky v sedmiboji. V pražské atletické hale ve Stromovce zvítězil výkonem 6105 bodů, zařadil se na třetí místo letošních světových tabulek a přiblížil si start na březnovém mistrovství světa v Istanbulu.

Norská mužská štafeta vyhrála závod Světového poháru na 4x10 km v Novém Městě na Moravě. Čeští lyžaři bez zraněného Lukáše Bauera dojeli desátí se ztrátou minuty a 29 vteřin na vítěze.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála v Hamaru v Norsku závod na 3000 metrů a upevnila si vedení ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Druhou Stephanii Beckertovou z Německa porazila o půl sekundy. Sáblíková, které byla v sobotní patnáctistovce sedmá, se představila v poslední rozjížďce společně s Nizozemkou Ireen Wüstovou. Její velká sokyně v závodě dlouho vedla, při nájezdu do posledního kola se ale do čela dostala česká reprezentantka a nakonec se mohla radovat z dalšího vítězství v seriálu.

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná obsadila na Světovém poháru v Dordrechtu čtvrté místo na 1000 m a vyrovnala svůj nejlepší výsledek v sezoně. Česká reprezentantka navázala na sobotní vystoupení z patnáctistovky, kde v Nizozemsku dojela šestá.

Šárka Záhrobská skončila ve slalomu Světového poháru v Andoře šestnáctá. Zvítězila Rakušanka Marlies Schildová, na niž česká lyžařka ztratila 3,09 sekundy. V této sezoně SP bodovala bývalá mistryně světa Záhrobská počtvrté, lepší než byla pouze v listopadu v Aspenu třináctá.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil druhé místo v závodu Světového poháru ve Willingenu a zaznamenal nejlepší výsledek v kariéře. Dvaadvacetiletý reprezentant, jenž se dostal na stupně vítězů poprvé v sezoně a podruhé v kariéře, nestačil v Německu pouze na Nora Anderse Bardala.

Nejlepším z českých biatlonistů ve sprintu Světového poháru v Kontiolahti byl Ondřej Moravec na 27. místě. Bodoval také Michal Šlesingr na 34. příčce. Vyhrál Francouz Martin Fourcade a posunul se do čela průběžného pořadí seriálu.

Lyžařka v boulích Nikola Sudová skončila devátá na závodu v Číně a ve Světovém poháru stále drží čtvrté místo. Už popatnácté za sebou vyhrála Američanka Hannah Kearneyová a je novou rekordmankou vítězných sérií ve všech lyžařských disciplínách Světového poháru.

Martin Koukal obsadil třetí místo v závodu La Transjurassienne na 76 kilometrů volnou technikou, který byl součástí FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování. Průběžné pořadí seriálu dál vede Stanislav Řezáč, vítěz Jizerské padesátky a König Ludwig Laufu, jenž ve Francii nestartoval.

Volejbalisté Ostravy vyhráli pětisetové drama nad Českými Budějovicemi a po loňské finálové porážce získali opět Český pohár. Rozhodující set získali svěřenci Zdeňka Šmejkala 16:14, poslední bod i trofej jim v mladoboleslavské hale zařídil esem Richard Mauler.

Autor: Jan Charvát