Ze sportu:

Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil druhý v závodě Světového poháru na 15 kilometrů klasickou technikou v Otepää a popáté v kariéře vystoupil v Estonsku na stupně vítězů. Suverénně vyhrál Švýcar Dario Cologna, král Tour de Ski, který českého reprezentanta porazil o 24 vteřin. Třetí byl Kanaďan Devon Kershaw.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil druhé místo v závěrečném závodu Světového poháru v Hoogerheide, jenž byl generálkou na mistrovství světa. Dvojnásobný světový šampion dnes v Nizozemsku nestačil jen na Belgičana Kevina Pauwelse, jenž si vítězstvím zajistil celkové prvenství v seriálu.

Tenista Tomáš Berdych postoupil stejně jako před rokem do čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč v osmifinále porazil Španěla Nicoláse Almagra 4:6, 7:6, 7:6 a 7:6. V boji o semifinále Berdycha čeká v Melbourne utkání s Rafaelem Nadalem ze Španělska, druhým nasazeným tenistou a vítězem turnaje z roku 2009.

Český tým pro první kolo Fed Cupu proti Německu vytvoří Petra Kvitová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká a Barbora Záhlavová-Strýcová. Čtveřici tenistek, která zahájí 4. a 5. února ve Stuttgartu cestu za obhajobou loňského triumfu, nominoval v dějišti Australian Open kapitán Petr Pála.

Potřetí během letošního Australian Open zahájí Petra Kvitová program v Rod Laver Areně. Soupeřkou turnajové dvojky bude v pondělí od 1:00 SEČ v duelu o čtvrtfinále bývalá jednička Ana Ivanovičová ze Srbska.

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie, který si v sobotní utkání na ledě New Jersey obnovil zranění třísel, by měl podle deníku Philadelphia Inquirer vynechat příští dva zápasy a vrátit se do hry až po pauze pro Utkání hvězd. Devětatřicetiletý nejproduktivnější Evropan historie NHL tak vynechá duel s Bostonem a úterní zápas na ledě Floridy. Další utkání pak čeká Philadelphii až v úterý 31. ledna proti Winnipegu.

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Ivan Hašek byl jmenován novým trenérem saúdskoarabského klubu Al Hilál. Ve funkci nahradil odvolaného Němce Thomase Dolla. S klubem podepsal v sobotu smlouvu, trenérské role by se měl ujmout začátkem února. Klub o tom informoval na svém webu. Osmačtyřicetiletý Hašek tak bude pokračovat v práci na Blízkém východě. Po červnovém nečekaném konci v roli předsedy českého fotbalu se vrátil do Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech, kde působil již v letech 2007-2009. V listopadu ho však vedení klubu odvolalo.

Basketbalisté Nymburka v dnešním utkání VTB ligy porazili litevský klub Lietuvos Rytas 80:73, v soutěži mají šestou výhru a stále také naději na postup do play off. Středočeši nyní mají bilanci šesti výher a pěti porážek stejně jako čtvrtý tým skupiny B Mariupol. Právě první čtyři týmy si zajistí účast ve vyřazovacích bojích. Rytas má na kontě pět výher i porážek.

Michal Šlesingr obsadil páté a jeho reprezentační kolega Jaroslav Soukup sedmé místo v sobotním závodu Světového poháru biatlonistů s hromadným startem v Anterselvě. Štafeta žen byla jedenáctá.

Český lyžař Kryštof Krýzl byl jednadvacátý ve slalomu Světového poháru v Kitzbühelu, v sezoně bodoval již v šestém slalomu a počtvrté za sebou. Závod vyhrál Ital Cristian Deville před Rakušanem Mariem Mattem a Chorvatem Ivicou Kosteličem. Krýzl postoupil do druhého kola z 29. místa, na vedoucího Matta ztrácel 3,87 sekundy. V druhém dějství však využil lepší podmínky na trati a zajel šestý čas kola. V sezoně byl lepší pouze ve slalomu v Adelbodenu (12.) a stejný výsledek předvedl v Adelbodenu v obřím slalomu.

Martin Koukal obsadil čtvrté místo na rakouském Dolomitenlaufu, který byl druhým dílem FIS Marathon Cupu v dálkovém běhu na lyžích. Po 42 kilometrech volnou technikou ztratil někdejší mistr světa, který se rozhodl věnovat v této sezoně maratonským běhům, jen necelé dvě sekundy na vítězného Itala Fabia Santuse.

Čeští krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner budou na nadcházejícím mistrovství Evropy čelit v boji o medaile dvěma "novým" soupeřům. Po dvouleté pauze se na amatérský led vrací olympijský šampion z roku 2006 Rus Jevgenij Pljuščenko a díky ohromnému výkonnostnímu vzestupu je zatím nejlepším Evropanem této sezony Španěl Javier Fernández. Právě tito dva budou na šampionátu, který začne v pondělí v britském Sheffieldu, hlavními kandidáty na titul.

Bez českých rychlobruslařem bude v neděli pokračovat v Salt Lake City Světový pohár. Martina Sáblíková nebude v USA startovat proto, že v dějišti olympijských her 2002 jsou na programu jen závody na 500 a 1000 metrů, Karolína Erbanová se zase soustředí na nadcházející světový šampionát ve sprintu, který se uskuteční příští týden v Calgary. Tam se obě rychlobruslařky pod vedením trenéra Petra Nováka momentálně připravují.