Zelinka: Slabý dolar snižuje hodnotu některých zahraničních dluhů

Slábnoucí americká měna výrazně snižuje hodnotu dolarových dluhů, které mají některé zahraniční státy vůči České republice. Jen loni se hodnota zahraničního dluhu kvůli kurzovým změnám snížila o 12,7 miliardy korun a letos bude pád pokračovat. V dolarech jsou například dluhy Libye nebo Sýrie, řekl ČTK náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. Zatímco v roce 2000 byl kurz přes 42 korun za dolar, nyní je koruna rekordně silná a obchoduje se za méně než 23,50 Kč/USD.

Náměstek v uplynulých dnech jednal právě o vyřešení syrského dluhu. Podle tamního tisku by měly ČR a Slovensko získat 15 procent z bývalého československého dluhu. Jeho hodnota se celkově odhaduje na 1,5 miliardy dolarů, z čehož na Česko by měla připadat více než třetina. Část aktiv možná bude použita jako reinvestice do modernizace syrského průmyslu. Česká strana však nemůže celé jednání komentovat, protože jí to zakazuje smlouva uzavřená ještě za komunismu. "My jsme to ustanovení chtěli už tisíckrát vyjmout, ale ty země na tom trvají," podotkl Zelinka.

Celkový zahraniční dluh vůči České republice činil na konci loňského roku 74,35 miliardy korun. Největšími dlužníky vůči ČR byly ke konci loňského roku Sýrie, Rusko, Irák, Libye, Kuba nebo Alžírsko. V dolarech se však vyčíslují pouze některé závazky.