Zeman by poslal ministra Blatného na odpočinek

Prezidentu Miloši Zemanovi je líto ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Pozoruje na něm syndrom vyhoření. Kdyby si ministr odpočinul, možná by to bylo k dobrému. Zeman to dnes řekl televizi CNN Prima News.

"Ale znova opakuji, nebyl to špatný ministr. Udělal kus práce. A teď mně připadá, že už je velmi, velmi unavený," odpověděl prezident na dotaz, zda by měl Blatný skončit. Dodal však, že změna ve vládě je v kompetenci premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl, že pokud mu premiér nějaký návrh změn ve vládě předloží, pak mu bez váhání rád vyhoví.

Babiš v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády vyloučil možnost, že by do konce března měli skončit ministři zdravotnictví Blatný a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a že by si tyto resorty vyměnily ANO a ČSSD.

Televize CNN Prima News v pátek uvedla, že vládu by měl opustit vedle Blatného i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD. Místo Blatného by podle televize měl nastoupit bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Sociální demokracie by tak získala ministerstvo zdravotnictví, ale přišla by o ministerstvo zahraničí. Zeman dnes o Běhounkovi řekl, že to byl úspěšný hejtman i úspěšný předseda asociace krajů a je to velmi schopný krizový manažer. O státním tajemníkovi na ministerstvu zahraničí Miloslavu Staškovi bez bližších souvislostí řekl, že pracuje v tomto oboru téměř 30 let a nelze pochybovat o jeho schopnostech.