Známý moravský hrad Pernštejn zachvátil ničivý požár

Ničivý požár zachvátil v pátek gotický hrad Pernštejn na Brněnsku. Oheň vzplál z neznámých příčin v bývalé sýpce v centrální části hradu, ve které měli památkáři depozitář s asi 800 historickými předměty - zejména s nábytkem a obrazy. Plameny objekt zcela zničily. Škody se odhadují na sto milionů korun. Požár je tak jednou z největších katastrof, s nimiž se čeští památkáři v uplynulých letech potýkali. Složitý boj s požárem trval 12 hodin. Nikdo nebyl zraněn, řekl mluvčí jihomoravských hasičů.

Pernštejn je ukryt v lesích Českomoravské vrchoviny. Hrad vznikl ve 13. století a patřil pánům z Pernštejna, kteří po staletí ovlivňovali politiku českého království. O starobylosti hradního komplexu svědčí i jeho úzké uličky. Právě těmi se v pátek cisterny hasičů nemohly protáhnout. Do boje s plameny bylo povoláno 25 hasičských jednotek, které vytvořily půl kilometru dlouhé vedení z hadic. Jen tak se podařilo dopravit vodu z prvního až na čtvrté nádvoří hradu. Úsilí hasičů ale nezabránilo proboření střechy. Trosky zasypaly uskladněný mobiliář.

Požár vzplál nad ránem. Všiml si jej náhodný kolemjdoucí. V objektu by měla být protipožární čidla. Zda fungovala, ukáže až nadcházející vyšetřování. V objektu ve čtvrtek pracovali podlaháři. Vyšetřovatelé nyní budou muset zjistit, zda neštěstí nezavinili svojí neopatrností.

Na 50 milionů korun se odhadují škody na zničené budově. Na dalších 50 milionů lze předběžně vyčíslit ztráty vzniklé zničením a poškozením cenných předmětů z depozitáře, řekl ČTK náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, který přijel na hrad pomoci s mapováním vzniklých škod. Stát podle něj sice nalezne peníze na opravu objektu, zničené předměty jsou ale nenahraditelné. Oprava hradu leží na bedrech státu; památky totiž nemohou být kvůli své nevyčíslitelné kulturní a historické ceně pojišťovány.

Pernštejnský kastelán s manželkou se pokusil z hořícího objektu vynést v poslední chvíli vše, co se dalo. Zachránil tak alespoň cínové nádobí, církevní monstrance a grafiky. V depozitu byly předměty z 18. a 19. století z mnoha moravských památek. Nebyl mezi nimi mimořádně vzácný předmět. "Každého kusu je ale škoda," řekl ČTK Jiří Ilias z brněnského památkového ústavu.