Americký astronaut Cernan by do vesmíru letěl třeba hned zítra

Americký astronaut Eugen Cernan, který se jako poslední pozemšťan prošel po Měsíci, by do vesmíru letěl třeba hned zítra ráno, kdyby mu to někdo nabídl. Řekl to ve čtvrtek novinářům v Akademii věd, kam si přišel pro medaili Za zásluhu o vědu a lidstvo. Splněním jeho snu by prý bylo, kdyby se mu podařilo ještě jednou navštívit své "domovské údolí" na Měsíci, odkud se před více než třiceti lety díval na modrou planetu. Země z Měsíce vypadá podle Cernana nádherně. Při pohledu na ni si prý uvědomil, že musí existovat cosi, co stvořilo něco tak mimořádného. Cernan je přesvědčen, že lidé na Měsíc opět poletí. Soudí, že to nebudou jenom Američané, ale mezinárodní posádka, ve které bude jistě i nějaký Čech. "Všichni bychom měli vědět, odkud pocházíme a kam spějeme," řekl. Rozhodně podle něho nelze astronauty nahradit roboty. Neměli by potřebu něco dobývat. Také by těžko dokázali odpovídat na otázky, které při návratu často dostával: Jaké jste měl pocity? Měl jste strach? Cítil jste se blíže k Bohu?

Pokusy o komerční lety jsou pro Cernana především dokladem zájmu o vesmír a také toho, že je dost lidí, kteří mají prostředky je uskutečnit. Myslí si ale, že je ještě daleko doba, kdy se bude ke hvězdám létat s cestovními kancelářemi. S vesmírnými misemi by ale mohli podle něj létat studenti, učitelé, básníci, umělci nebo novináři. Každý by měl mít podle Cernana nějaké sny, zvláště mladí lidé, protože sny jsou hnacím motorem rozvoje.

Astronaut navštívil Čechy poprvé v roce 1974. Nebylo to podle něho ale po chuti komunistickým představitelům. V říjnu 2001 převzal od ministra obrany záslužný kříž. Týž měsíc přišel při letu armádním vrtulníkem málem o život, když stroj havaroval poblíž jihočeské obce Okrouhlá. Několik pasažérů včetně prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka bylo zraněno. Nyní Cernan řekl, že tvrdý pád zmírnilo vlídné zacházení v nemocnici, a dodal, že i když už je starší a moudřejší, stále si ještě rád zatancuje polku.

Cernan má ve vesmíru i planetku. Svůj objev po něm pojmenovali jihočeští astronomové na Kleti, řekl známý popularizátor vesmíru Jiří Grygar. Od země ji dělí téměř 500 milionů kilometrů, takže ji nemůže ohrozit, poznamenal.