Americký velvyslanec chce zvýšit podíl amerických investic v ČR

Americký velvyslanec v Praze William Cabaniss chce v budoucnu zvýšit podíl amerických investic v České republice. Právě perspektivy česko-amerických obchodních vztahů byly jedním z nejdůležitějších témat pondělní schůzky Cabanisse s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě. ČTK to po jejich setkání řekla mluvčí amerického velvyslanectví Lisa Hellingová. "Pan velvyslanec se bude velmi snažit povzbudit americké firmy a podnikatele, aby ve větší míře investovali v České republice," uvedla Hellingová. Dodala, že po Cabanissově příjezdu do Prahy letos v lednu se velvyslanec s Klausem domluvili na občasných schůzkách, při nichž proberou některé otázky.

Republikán Cabaniss pochází z Alabamy, kde má pověst úspěšného podnikatele. Po svém nástupu do funkce uvedl, že doufá, že právě díky svým zkušenostem v podnikatelské sféře bude jako americký velvyslanec České republice nápomocný. Zřejmě v červnu přicestuje například do Česka delegace amerických podnikatelů v čele s republikánským guvernérem Minnesoty Timem Pawlentym. Již v lednu navštívil Cabaniss s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou Irák, kde se hovořilo především o zapojení českých firem do obnovy země.

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka ocenil velvyslanec během schůzky s Klausem jednoznačnou podporu, kterou při příležitosti oslav pátého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance vyslovila česká reprezentace euroatlantickému spojenectví.