Andrej Babiš: Visegrádské země by mohly převzít iniciativu při jednání o obchodní dohodě s USA

Mike Pompeo a Andrej Babiš, foto: ČTK / Kateřina Šulová

Partnerství s ruskými a čínskými státními podniky by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. V souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany to řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Dukovany,  foto: Vlastimil Ott,  Flickr,  CC BY-SA 2.0)

Americká společnost Westinghouse je jedním ze zájemců o zakázku na stavbu nového bloku.

"Další země, které by zde chtěly budovat tuto infrastrukturu, tak by možná ohrozily vaši suverenitu a energetickou bezpečnost. My jsme zde, abychom vám asistovali, nakonec si zvolíte vy, jak zajistíte energetiku," řekl Mike Pompeo.

"My samozřejmě vnímáme zájem americké strany, ale není jsme ve stádiu notifikace v rámci EU, máme nějaká pravidla. Já jsem už v minulosti oceňoval, a doufejme, že americký výrobce skutečně vyvine tzv. modulární bloky, které by byly flexibilnější. Investorem je ČEZ, bude to pro příští vlády, ale my samozřejmě tu strategickou spolupráci jasně vnímáme," dodal premiér Andrej Babiš, který Mikea Pompea přivítal na pracovním obědě v Kramářově vile.

Babiš: Evropa není jen Německo a Francie, ale také země V4

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo  (čtvrtý zleva) a velvyslanec USA v Praze Stephen King  (třetí zleva),  foto: Vít Šimánek / ČTK

Hovořilo se také o obchodní spolupráci. Jak doplnil Andrej Babiš, obrat se podařilo navýšit o 6 procent, vzrostla i přidaná hodnota, bohužel se nepodařilo dokončit obchodní dohodu. Proto by chtěl, aby iniciativu převzaly visegrádské země.

"Mě velice leží na srdci to, že se nám nepodařilo, teď mluvím za Evropu, dokončit nějakou obchodní dohodu. Je důležité, abychom se k tomu vrátili. Já jsem pana ministra informoval, jak funguje Visegrádská skupina, že bychom mohli převzít iniciativu. Evopě není jen Německo a Francie, ale i V4 a další země, které jsou sice menší, ale mají dobré nápady."

Foto: ČTK/AP/Sergei Grits

Ministr Pompeo a premiér Babiš také podpořili ochranu běloruských demonstrantů. Podle Babiše musí Evropa zareagovat konkrétními kroky, ne jen deklaracemi.

Mike Pompeo se setkal také se zástupci pěti českých a amerických technologických firem. Na schůzce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga jednali o kybernetické bezpečnosti a o ekonomickém rozvoji. Spojené státy v posledních letech upozorňují na riziko, které podle nich představují pro kybernetickou bezpečnost čínské technologické firmy.

Podle Petříčka by Česko mělo s USA spolupracovat na vývoji umělé inteligence

Mike Pompeo a Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

V úterý se Mike Pompeo setkal s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Navštívili mimo jiné Muzeum generála Pattona a položili věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctili tak památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa. Ministr Petříček při této příležitosti zmínil Pompeovo působení v Evropě před třiceti lety, kdy v době studené války strážil hranice železné opony v Bavorsku.

"Jsem rád, že můžu stát vedle Američana, který je sám nositelem odkazu této generace, když jako příslušník americké armády z druhé strany železné opony pomáhal se svými oddíly k ukončení studené války. Naším společným úkolem je zasazovat se o zachování odkazu generace hrdinů roku 1945."

Mike Pompeo v Plzni,  foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Ministři hovořili také o otázce nových technologií, roli Číny při jejich vývoji a o možných hrozbách, které s tím souvisí. Podle Petříčka by Česko chtělo se Spojenými státy spolupracovat hlavně na vývoji umělé inteligence, v rámci Evropské unie chtějí taky zajistit vývoj technologií pro mobilní sítě 5G nezávislých na Číně.

Posledními body návštěvy amerického ministra zahraničí je projev v Senátu a přijetí u prezidenta Miloše Zemana. Podle opozičních senátorů návštěva ukazuje, že je český Senát v zahraničí vnímán jako demokratický orgán, kde se hovoří o demokracii a svobodě doma i ve světě. Ještě před setkáním nezávislý šéf zahraničního výboru Pavel Fischer uvedl, že se senátoři budou zajímat mimo jiné o vtahy Ameriky s Ruskem a Čínou a další mezinárodní otázky.

Mike Pompeo,  foto: ČTK/AP Photo/Petr David Josek

"Otázky například na vztah Ameriky k mezinárodním institucím, zda náhodou neplatí to, že kdy bude Amerika na prvním místě, že zůstane tak trochu sama."

Ve čtvrtek ráno bude Pompeo pokračovat v cestě po střední Evropě. Jeho další zastávkou bude Slovinsko, pak Rakousko a Polsko.