Česká vláda přerušila česko-slovenské mezivládní konzultace. Opozice tento krok kritizuje

Jan Lipavský a Petr Fiala

Vláda přerušila česko-slovenské mezivládní konzultace. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) mají Česko a Slovensko řadu společných témat, která je třeba rozvíjet. Existují ale výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničně politická témata.

Robert Fico | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se česká vláda rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

"Bereme na vědomí, že česká vládní garnitura se je rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru. Vaše rozhodnutí neovlivní naši suverénní slovenskou zahraniční politiku."

Právě v postoji k válce na Ukrajině se Česko a Slovensko nejvíc liší. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Podle Fialova vyjádření z minulého týdne se země liší i v názorech na příčiny ruské agrese. Česká vláda považuje za problematické také setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Přerušit mezivládní konzultace podpořil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jan Lipavský | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

"Ty rozdíly v pohledech na zásadní zahraničně politická témata mezi námi a kolegy na Slovensku nás prostě nemohou úplně nechat chladnými. A pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenost bývá taková, že nakonec zůstanete na jedné straně."

Lipavský ale zároveň oznámil, že se 21. března uskuteční jednání ministrů zahraničí zemí Visegrádské skupiny, kam dále patří Polsko a Maďarsko. Pokračovat podle Lipavského mají meziresortní jednání v bilaterálních agendách.

Babiš: Premiér ničí česko-slovenské vztahy

Krok vlády kritizují české opoziční strany. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na síti X uvedl, že premiér Fiala ničí česko-slovenské vztahy. Pokud česká vláda s kroky slovenské nesouhlasí, tím spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice, míní. "V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie," napsal Babiš. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura uvedl, že ničit vzájemné přátelství se Slovenskem je chybou.

Podle Pavlíny Janebové z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) je přerušení mezivládních konzultací poměrně razantní signál zhoršení bilaterálních vztahů mezi Českem a Slovenskem.

Nejhorší moment od vzniku samostatných států

A jaké má rozhodnutí české vlády ohlasy na Slovensku? Předseda nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka označil rozhodnutí české vlády za asi nejhorší moment od vzniku samostatné České republiky a Slovenska. Fica přirovnal k někdejšímu slovenského premiérovi Vladimíru Mečiarovi, za jehož vládnutí v 90. letech čelilo Slovensko kritice západních zemí kvůli deficitu demokracie.

Ivan Korčok | Foto: Andrej Kližan,  EU2016 SK,  Flickr,  CC0 1.0 DEED

Podle exministra zahraničí a prezidentského kandidáta Ivana Korčoka plnou odpovědnost za zhoršení vztahů s Českem nese slovenská strana. Ficovu vlády kritizovaly i další slovenské opoziční strany.

O rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem informovala všechna přední slovenská média. Podle listu Sme je zrušení společných jednání vlád signálem, že Česku překáží sbližování se slovenské vlády s Ruskem. Napjaté vztahy bylo možné podle Sme pozorovat už minulý týden na schůzce premiérů V4, kam kromě ČR a Slovenska patří také Maďarsko a Polsko.

Vztahy ČR a Slovenska v minulosti narušovalo dělení majetku nebo vztah Václava Havla a Vladimíra Mečiara. V současnosti vyvolalo pozornost oznámení, že letošní 19. ročník mezinárodní bezpečnostní konference Globsec bude místo Bratislavy v Praze, záštitu nad ní převzal český prezident Petr Pavel.