Američtí a pacovští studenti vytvořili představení o holokaustu

Američtí a pacovští studenti společně vytvořili na čtrnáctidenním workshopu hodinovou divadelní inscenaci s názvem Ester v Terezíně aneb Místo holokaustu v českých dějinách. Hra, která se skládá ze scén ze hry Ester, svědectví terezínských vězňů, německé poezie a myšlenek a názorů studentů, sklidila v pátek aplaus diváků v pacovské sokolovně.

"Nejdůležitější je nejen mluvit o minulosti, ale srovnávat ji s přítomností," řekla ČTK po představení autorka projektu Lisa Peschelová, profesorka historie a teorie divadla na univerzitě v Minnesotě. V Česku je poněkolikáté, tentokrát díky grantu Fulbrightovy komise. Pracuje tu na disertační práci o českém divadle v Terezíně za druhé světové války. Podle ní je zajímavé, že se v koncentračním táboře v Terezíně v těžkých podmínkách nesvobody hrálo divadlo či pořádaly koncerty. Do pacovského představení byly proto začleněny prvky z kulturních akcí, jež se v Terezíně konaly a týkaly se stejně mladých lidí, jako jsou pacovští herci. Korespondují s příběhem perské královny izraelského původu Ester, která se zasloužila o záchranu Židů před pronásledováním.

Hru Ester v roce 1938 upravil E. F. Burian a v režii Norberta Frýda a s hudbou Karla Reinera byla uváděna v roce 1944 v Terezíně. Lisa dostala k jejímu uvedení svolení Burianova syna.