Amnesty International: Do Konga putují i zbraně z České republiky

Do násilím zmítaného Konga putují i zbraně z České republiky, tvrdí mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale již dříve uvedlo, že republika dodržuje veškeré mezinárodní úmluvy.

"Mezi významnými exportéry je také Česká republika," uvedla Eva Dobrovolná z AI, která ČTK informovala o zprávě této organizace. AI uvedla, že koncem roku 2000 a na počátku roku 2001 začalo ministerstvo vnitra prodávat velké množství lehkých zbraní vybraným českým firmám, které je chtěly vyvézt do zahraničí. V uplynulých letech podle AI vydal stát licence k vývozu zbraní do zemí, kde nejsou dodržována lidská práva. Do Konga se české zbraně dostaly prostřednictvím dodávek vládě Zimbabwe, tvrdí AI.

"Česká republika dodržuje mezinárodní úmluvy stejně jako vývozní embarga do všech stanovených zemí," řekl v červnu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Kontrolu nezávislých organizací podle něj úřad vítá a chápe ji prý jako apel na země, které se neřídí etickým kodexem a umožňují nepovolené reexporty do ohnisek napětí.