Premiér Paroubek jednal s čínským prezidentem

Premiér Jiří Paroubek (vlevo) a čínský prezident Chu Ťin-tchao, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Jiří Paroubek je na cestě po Asii. Po návštěvě Japonska se vydal do Číny, a to dokonce o den dříve, než původně plánoval - diplomatům se totiž podařilo dohodnout schůzku premiéra Paroubka s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. O čem Jiří Paroubek v Číně jednal? To zjišťovala Martina Lustigová.

Premiér Jiří Paroubek  (vlevo) a čínský prezident Chu Ťin-tchao,  foto: ČTK
Čínský prezident Chu Ťin-tchao premiéra Paroubka přijal v sobotu a oba státníci spolu jednali téměř hodinu, což je na čínské poměry nezvykle dlouhá doba. A o čem spolu hovořili? Na to jsem se zeptala přímo premiéra Jiřího Paroubka: "Bylo to jednání, které směřovalo především do oblasti posílení hospodářské spolupráce, kulturní spolupráce, ale i spolupráce v dalších oblastech. Já jsem například hovořil o možnosti vyslání českých trenérů v hokeji nebo ve fotbale, aby pomohli čínským sportovcům dostat se na vyšší sportovní úroveň. Byla to celá řada otázek."

Premiér Paroubek čínskému prezidentovi nabídl, že by se české firmy mohly podílet na výstavbě sportovišť pro letní olympijské hry, které bude Peking hostit v roce 2008. Hovořili spolu také o investici Škoda Auto v Šanghaji - škodovka otevře svou továrnu nejspíš už v roce 2007. Jednání, která premiér v Číně vedl, se týkala i dalších hospodářských témat: "Hovořil jsem o některých českých projektech, které se podařily. Hovořil jsem o pozici České republiky v rámci Evropské unie." Oba státníci se shodli, že možnosti česko-čínské hospodářské spolupráce zdaleka nejsou vyčerpané a že je na co navazovat, protože Češi čínský trh znají. "Myslím, že mojí snahou je především ukázat čínským představitelům, že Česká republika může také přinést na čínský trh něco nového," uvedl premiér.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Jiří Paroubek při setkání s čínským prezidentem nenastolil žádné kontroverzní téma - nemluvilo se o embargu Evropské unie na dovoz zbraní do Číny, jehož zrušení by Čína uvítala, ani o otázce vývozu levného čínského textilu a obuvi na evropský trh. A nedostalo se ani na problematiku lidských práv, na kterou premiéra ještě před odletem do Asie upozornily organizace Olympic Watch a Amnesty International. Tyto organizace premiéra otevřeným dopisem vyzvaly, aby při svých jednáních s čínskými představiteli otázku lidských práv otevřel. Při rozhovoru s prezidentem Chu Ťin-tchaem k tomu nedošlo.

A to se nelíbí Petru Kutílkovi z Olympic Watch: "My si myslíme, že to je samozřejmě chyba. Jednak, řekněme, z morálního důvodu, protože demokratická země, zejména země s totalitní zkušeností jako naše, má povinnost prát se za lidská práva lidí v jiných zemích, kde vláda upírá lidem základní svobody. Kromě toho si myslíme, že Česká republika má strategický zájem na tom, aby se Čína demokratizovala, protože my každopádně nechceme, aby ve východní Asii vyrostla totalitní nacionalistická supervelmoc, tak jak k tomu současný vývoj v Číně směřuje."

Hodlá se premiér Paroubek problematice lidských práv věnovat na některém z příštích jednání? "Uvidíme, zda na tuto otázku dojde řeč," uvedl premiér v pondělí ráno středoevropského času, kdy měl ještě před sebou například setkání se svým čínským protějškem.

V posledních letech prošly vztahy mezi Českou republikou a Čínou podstatnou změnou. Zatímco bývalý prezident Václav Havel se kvůli porušování lidských práv a okupaci Tibetu do Číny nikdy nevydal, jeho nástupce Václav Klaus při své loňské návštěvě nastolil jiný směr - upřednostňování hospodářské spolupráce. A v tomto směru pokračuje i premiér Jiří Paroubek.