Čínská firma shromáždila data o prominentech v Česku

Фото: Пит Линфорт, Pixabay / CC0

Čínská firma Zhenhua Data Technology shromáždila profily zhruba 700 prominentních Čechů. Napsal to server Aktuálně.cz.

Lukáš Valášek,  foto: ČRo

V databázi jsou politici, diplomaté, pracovníci bezpečnostních institucí, akademici, podnikatelé i jejich děti. Web firmy je už vypnutý.

Podle serveru Aktuálně.cz je databáze součástí rozsáhlého souboru informací o západních činitelích, který z čínské firmy unikl. Jak uvedl novinář Lukáš Valášek, většina dat byla v minulosti veřejná.

"Jsou to data ze sociálních sítí, médií, různých dalších veřejných databází. Nicméně experti, se kterými jsem o tom mluvil, tvrdí, že to nebezpečí je v tom, že se obrovská kvanta dat, která jsou takto veřejná, nějakým způsobem pospojují a jsou potom zneužitelná, i když původně je lidé publikovali zcela dobrovolně."

V databázi jsou i děti. Data se analyzují

Případem se zabývá Bezpečnostní informační služba (BIS). Jak řekl serveru ředitel BIS Michal Koudelka, získaná data analyzují, ale je předčasné jejich obsah komentovat. Podle něj jde o další důkaz toho, že čínské zpravodajské služby se snaží získat informace.

Ilustrační foto: Gerd Altmann/Pixabay,  CC0

Systém firmy, která mezi své zákazníky řadí také čínskou armádu, podle Aktuálně.cz ke jménům "zájmových osob" přiřazoval fotografie, odkazy na profily na sociálních sítích, analyzoval jejich příspěvky, mediální zmínky o nich i jejich příbuzenské vztahy.

"Můžeme tam najít ministry, například ministra obrany Metnara, exministra spravedlnosti Pelikána. Je tam i dvojka hnutí ANO pan Faltýnek. Je potřeba ale říct, že máme k dispozici 700 jmen, což s největší pravděpodobností není kompletní množství lidí z ČR, protože expertům se podařilo obnovit jenom část té uniklé databáze, takže můžeme mluvit, že další lidé tam třeba jsou, aniž o tom víme. Je nutné říci, že tam jsou i příbuzní vlivných lidí v ČR, například jejich děti, rodiče, partneři a podobně," dodal Lukáš Valášek z Aktuálně.cz.

Například v roce 2017 zaevidovali dnes teprve čtyřletého syna nyní už bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten se o rok dříve postavil za svého lidoveckého kolegu Daniela Hermana, který na ministerstvu kultury přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

V uniklé databázi jsou také členové britské královské rodiny či britský premiér Boris Johnson.

V databázi je 2,4  milionů záznamů

Sedm stovek jmen Čechů z databáze je pravděpodobně jen částí shromážděných informací, protože se zatím podařilo obnovit zhruba čtvrt milionu z 2,4 milionu záznamů o jednotlivých lidech.

"To, že někdo shromažďuje veřejné informace do nějaké databáze, to je relativně běžná věc i k marketingovým účelům. Tady ale dochází k tomu, že ta firma explicitně deklaruje, že data použije v boji proti Západu k rozkladu západní demokracie, a že je nabízí čínským komunistickým bezpečnostním silám."

Ilustrační foto: MZV ČR

Mezinárodní konsorcium novinářů zatím v čínské databázi identifikovalo záznamy 51 tisíc prominentních Američanů, 35 tisíc Australanů, 10 tisíc Indů, stejného množství Britů a pěti tisíc Kanaďanů.

Ke sledovaným institucím patří třeba zahraniční ambasády v ČR, policejní akademie, ministerstvo zdravotnictví, úřad stálého představitele ČR při NATO, ČVUT nebo Akademie věd. Na dotazy novinářského konsorcia, které se databází zabývá, firma Zhenhua neodpověděla. Reagovala vypnutím webu.