Analytici: Český průmysl loni táhl ekonomiku z hlubšího propadu

Český průmysl se loni nakonec stal tahounem ekonomiky a uchránil ji před ještě dramatičtějším propadem, shodli se analytici. V letošním roce očekávají jeho návrat k růstu, který však podle nich zřejmě nevykompenzuje celý loňský pokles. Průmyslová výroba v ČR v roce 2020 poznamenaném pandemií koronaviru meziročně klesla o osm procent. Je to nejvyšší propad od krize v roce 2009. Tuzemský průmysl v závěru roku příjemně překvapil, zejména z pohledu výroby automobilů a vývoje nových zakázek, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Celkově za poslední čtvrtletí vzrostl o 3,8 procenta a patřil tak mezi tahouny růstu ekonomiky v posledním čtvrtletí minulého roku, jelikož druhá vlna pandemie se jej proti březnu a dubnu tolik nedotkla. V letošním roce čeká růst průmyslové výroby o zhruba čtyři procenta.

"Český průmysl tak pandemický rok zvládl obdivuhodně dobře. Byť se na jaře potýkal nejen s přímými dopady pandemických omezení, ale i s vedlejšími efekty absencí zaměstnanců či výpadků dodavatelských řetězců, a během dubna a května ztrácel přibližně 30 procent meziročně, dokázal ve zbytku roku manko rapidně dohánět," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Dalšími vlnami pandemie se podařilo procházet s jemnějšími preventivními opatřeními, pomohlo podle něj i napojení na silně rostoucí Německo a skrze něj na mimoevropské trhy, kde pandemie již polevila.

Loňský přebytek zahraničního obchodu byl rekordní, dosáhl téměř 190 miliard korun. Proti roku 2019 se zvýšil o 44,3 miliardy korun. Vývoz i dovoz se ale meziročně snížily. K rekordnímu přebytku za loňský rok, který byl poznamenaný pandemií nemoci covid-19, přispěly zejména závěrečné měsíce. Prosincová bilance skončila poprvé od vstupu do Evropské unie v přebytku. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnil Český statistický úřad. Se státy Evropské unie vykázalo Česko v prosinci přebytek 58 miliard korun. Se státy mimo Evropskou unii se ale schodek zvětšil o 3,3 miliardy korun na 38,5 miliardy korun. Nejvíce se prohloubil deficit obchodu s Čínou.