Analytici: Opatření kvůli koronaviru budou mít dopad na českou ekonomiku

Foto: Lenka Žižková

Opatření vlády, která se kvůli zamezení šíření koronaviru rozhodla zavřít školy a zakázat veřejné akce s větším počtem účastníků než sto, budou mít podle analytiků dopad na českou ekonomiku. Jak bude znatelný, bude podle nich záležet na tom, jak dlouho opatření budou trvat.

Foto: Lenka Žižková

Pokud budou zavedená opatření v účinnosti jen po několik málo týdnů, přičemž se podstatně neomezí produkční schopnost ekonomiky, bude podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožmberského jejich efekt do ekonomického růstu relativně zanedbatelný. "Pokud se ovšem opatření protáhnou na několik měsíců, lidé omezí pracovní aktivitu a nákupy, firmy sníží výrobu a investice, může být dopad na růst české ekonomiky v řádu vyšších desetin procenta," řekl Rožmberský ČTK.

Analytik Deloitte David Marek doplnil, že bude záležet na tom, jak moc preventivní opatření ochromí ekonomickou aktivitu a jak dlouho budou trvat. "Úplný 'shutdown' české ekonomiky na jeden den znamená ztrátu 4,05 miliardy Kč a výpadek pro veřejné finance 1,45 miliardy Kč. Takže dvoutýdenní karanténa, která by ochromila polovinu ekonomiky, by přišla na 20 miliard Kč, tedy 0,3 procenta HDP. Další negativní dopady může přinést panika a strach ochromující spotřebu domácností i firemní investice, dodal.

Ilustrační foto: Pixabay,  CC0 Public Domain
Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že nikdo nemůže odpovědně vyčíslit nejenom dopady těchto opatření, ale ani šířící se nákazy. Není zřejmé, jak zareagují rodiče ani firmy a v jakém měřítku. A už vůbec nikdo neví, jak bude probíhat nákaza dál. Lze jen pomalu mapovat, která odvětví budou zasažena. První na řadě bude nepochybně cestovní ruch, hotely a restaurace a vlastně vše, co je spojeno s pohybem většího počtu lidí. "Je možné říct jen to, že zpomalení ekonomiky bude výraznější, než doposud naznačovala čísla,"řekl ČTK.

Zákaz pořádání akcí s více než stovkou účastníků je podle analytika skupiny Natland Petra Bartoně v porovnání s většinou západní Evropy velice drastické omezení. "Tisícovka lidí jsou opravdu masové akce, kterých není mnoho. Sto lidí už jsou téměř všechny kulturní akce jako divadla, kina, atp. Ekonomický dopad bude nesrovnatelně větší. Na rozdíl od výroby tyto kulturní akce nejsou v principu nahraditelné. Po biatlonovém precedentu lze očekávat snahu o proplacení ztráty státem. To by pak ještě zvýšilo zátěž na již před koronavirem projedený státní rozpočet," poznamenal.

Opoziční strany rozhodnutí vlády vítají

Opoziční strany ocenily opatření, která se rozhodla zavést Bezpečnostní rada státu kvůli hrozbě šíření nového typu koronaviru. Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou adekvátní. Ochranu zdraví označil za nejdůležitější. Za "správný krok" označil opatření i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Problém je to zdravotní, nikoliv politický, a proto jsou návrhy hygieniků ke zpomalení šíření nákazy opodstatněné,“ uvedl.

Se souhlasnými reakcemi se připojili i šéf lidovců Marian Jurečka či předseda STAN Vít Rakušan. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na svém twitterovém účtu uvedl, že rozhodnutí považuje za "opožděné, ale správné rozhodnutí". Doplnil, že krok Bezpečnostní rady státu podporuje.

Také Pražský hrad opatření vlády respektuje a plně podporuje.