Analytici: Zahraniční zadluženost ČR není důvodem ke znepokojení

Zahraniční zadluženost České republiky sice stoupla v polovině roku na nové maximum, podle ekonomů oslovených ČTK ale výše dluhu zatím není důvodem ke znepokojení. Daleko větším problémem než dluh v zahraničí je podle nich rostoucí dluh státu, který zvyšují schodky státního rozpočtu, ztráty České konsolidační agentury a státní záruky. Zahraniční dluh Česka se ve druhém čtvrtletí prohloubil o 47 miliard na 913,4 miliardy korun. Růst zadlužení lze téměř výhradně připsat na vrub vládní emise eurobondů. Meziročně se zahraniční zadluženost země zvýšila o 141 miliard korun.

"Celková úroveň zahraničního dluhu se nezdá být nadměrná s ohledem na vysokou otevřenost české ekonomiky," komentoval čísla hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Výše dluhu vůči zahraničí tak zatím není problémem ani pro stabilitu kurzu koruny, ani pro ekonomiku jako celek. "Naopak problémem zůstává zvyšující se zadlužení státu, ale je méně podstatné, zda dluh narůstá vůči domácím nebo zahraničním věřitelům," dodal Sobíšek. Dluh v cizině ve druhém čtvrtletí odpovídal 34,7 procenta hrubého domácího produktu, v 1. čtvrtletí činil 33,6 procenta. Česko tak stále patří k zemím s nejnižší zahraniční zadlužeností v poměru k HDP, dodal Petr Dufek z ČSOB.

Rozhodující část zahraničních dluhů, 62 procent, stále připadá na podnikový sektor, především ve formě přijatých zahraničních finančních úvěrů, dodavatelských úvěrů a emitovaných dluhopisů. Podle ČNB se naopak snížilo zahraniční zadlužení bankovního sektoru, což souviselo se splacením části krátkodobých devizových vkladů od zahraničních bank.